Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Poremećaji trudnoće Vanmaterična trudnoća: simptomi, rizici i liječenje

Vanmaterična trudnoća: simptomi, rizici i liječenje

Vanmaterična trudnoća

Ektopična, odnosno izvanmaternična trudnoća je slučaj kada oplođeno jajašce ne pronađe put do maternice i usadi se u samom jajovodu, jajniku, trbušnoj šupljini ili grliću maternice.

Što je izvanmaternična trudnoća?

Moguće je da do izvanmaternične trudnoće dođe u jajniku, trbušnoj šupljini ili grliću maternice, no najčešći je slučaj kada oplođeno jajašce ostaje u jajovodu. Trudnoća postoji, no nažalost, ne postoje načini kako bi ona mogla imati pozitivan ishod. Ako ne dođe do krvarenja i odbacivanja ploda, tada je potrebno napraviti kiretažu kako bi se smanjio rizik od oštećenja ili rupture jajovoda. Odgađanje i puštanje jajašca da se razvija i raste izvan maternice može biti kobno za majku.

Koliko je česta?

Izvanmaternična trudnoća pojavljuje se u otprilike 1% trudnoća. Nikako nažalost ne možete spriječiti da do nje dođe, kao ni da se održi jer je nemoguće nakon usađivanja oplođenog jajašca izvan maternice preseliti ga u maternicu.

Rizici koje sa sobom nosi izvanmaternična trudnoća

Nažalost, iako ju ne možete spriječiti, ono što morate napraviti kako biste se izložili što manjem riziku je podvrgnuti se kiretaži što prije. Kako jajašce raste, tako je opasnost za komplikacije sve veća. Pogotovo kada se jajašce usadilo u jajovodu, što je i najčešći slučaj, ako ne reagirate na vrijeme može doći do oštećenja jajovoda. Osim toga, rast oplođenog jajašca izvan maternice može uzrokovati snažne bolove i obilno krvarenje.

Koji su rizični faktori za izvanmaterničnu trudnoću?

Postoje određene rizične skupine žena kod kojih je mogućnost izvanmaternične trudnoće veća. To su sljedeće:

  • Žene koje su imale operaciju jajovoda
  • Žene koje su već imale izvanmaterničnu trudnoću
  • Žene koje su zatrudnjele medicinski potpomognutom oplodnjom
  • Žene kod kojih je bila dijagnosticirana endometrioza
  • Žene koje imaju povijest neliječenih spolno prenosivih bolesti
  • Žene koje puše
  • Žene koje imaju upalnu zdjeličnu bolest- upalu jajnika i jajovoda
  • Žene koje su koristile intrauterini uložak (spiralu) u svrhu kontracepcije
  • Žene koje imaju iza sebe pobačaj

Simptomi koji ukazuju na izvanmaterničnu trudnoću

Jedni od prvih simptoma su upravo klasični prvi simptomi trudnoće kao što su mučnine, povraćanje, povremena bol u donjem dijelu trbuha i pojačan umor. Ponekad se može pojaviti blago krvarenje. Kada dođe do boli u ramenu to može ukazivati na unutarnje krvarenje, a do boli upravo u ramenu dolazi zbog nadraživanja živaca uslijed krvarenja. U slučaju da je već došlo do oštećenja jajovoda bol postaje oštrija, može biti popraćena nesvjesticom, slabosti, znojenjem i ubrzanim pulsom što može ukazivati na stanje šoka.

Kada nalaz bete i test na trudnoću potvrde trudnoću, a na ultrazvuku lječnik ne vidi plod ni gestacijsku vrećicu, tada se javlja sumnja na izvanmaterničnu trudnoću. Još jedan od razloga za sumnju na izvanmaterničnu trudnoću jest i nepravilan rast hormona trudnoće, odnosno bete. Tada se više pažnje posvećuje ultrazvuku jajovoda kako bi se pronašlo jajašce i time ubrzao postupak kiretaže i tako smanjila opasnost za trudnicu, kako sa aspekta trenutnih rizika, tako i što ranije uklanjanje ploda nosi sa sobom sve manje rizike za probleme za buduće trudnoće, ali i sveukupnu plodnost žene.

Liječenje izvanmaternične trudnoće

Pozitivan ishod izvanmaternične trudnoće je nemoguć, bez obzira nalazilo se oplođeno jajašce u jajovodu, jajniku, vratu maternice ili trbušnoj šupljini. Daljnje liječenje ovisi o veličini oplođene stanice, odnosno koliko rano je trudnoća otkrivena.

Ako se radi o vrlo ranim tjednima, trudnici se daje injekcija koja izaziva trudove i tijelo samo izbacuje embrij. Ovakav način liječenja nosi sa sobom znatno manje rizika za oštećenje jajovoda. Nakon dobivene injekcije žena će osjećati snažne bolove u trbuhu popraćene mučninom, povraćanjem, grčevima i naposlijetku krvarenjem.

Ako je embrij prevelik, odnosno izvanmaternična trudnoća je kasnije otkrivena, potrebna je operacija. Ovisno o veličini embrija zahvat se obavlja laparoskopski uz lokalnu anesteziju ili totalnom anestezijom i otvaranjem trbuha kako bi se plod u poptunosti uklonio. Oporavak nakon operativnog zahvata, pogotovo posljednjeg slučaja gdje je potrebno otvaranje trbuha, može potrajati i dva mjeseca.

Koji god oblik uklanjanja embrija liječnik savjetovao, važno je nakon njega pratiti betu, odnosno hormon trudnoće, kako bi se utvrdilo je li embrij u potpunosti uklonjen.

Kada planirati sljedeću trudnoću?

Prvenstveno se važno savjetovati sa vašim liječnikom. On će vam jedini moći reći koliko će tijelu biti potrebno da se oporavi.

Nakon toga važno je da ste se i psihički oporavili i da ste spremni za novu trudnoću. Razgovarajte s partnerom, imajte na umu da je i on izgubio dijete, kao i vi, te razgovorom i bliskošću budite si međusobno podrška.

Ako smatrate da vam je potrebna stručna pomoć, svakako se obratite psihologu koji će razgovorom pomoći vam prebroditi strahove i bol koju nosite u sebi.