Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Poremećaji trudnoće Preeklampsija: koji su simptomi i kako se liječi?

Preeklampsija: koji su simptomi i kako se liječi?

Preeklampsija

Preeklampsija je poremećaj koji se javlja isključivo u trudnoći i karakteriziraju ga problemi sa povišenim krvnim tlakom i visokom razinom proteina u urinu. Može biti vrlo opasan i za trudnicu i bebu, stoga zahtijeva praćenje trudnoće pod liječničkim nadzorom.

Koliko je česta i opasna preeklampsija?

Preeklampsija se javlja u otprilike 3-8% trudnica. Velik problem kod same dijagnostike je što ne postoji jednostavan način za bržu dijagnozu, već se na preeklampsiju sumnja tek kada se kod trudnice pojavi problem sa visokim krvnim tlakom i tek tada se provjerava postoje li proteini u urinu. No, za ranu reakciju presudna je i subjektivna procjena trudnice i liječnika. Preeklampsija se najčešće javlja oko 20. tjedna trudnoće i liječenje traje sve do poroda.

Iako se u većini slučajeva javlja u blažem obliku, preeklampsija može biti izrazito opasna i za majku i za dijete. U najtežim slučajevima može doć do prijevremenog poroda ili čak do smrti djeteta.

Što uzrokuje preeklampsiju?

Iako je na tu temu provedeno mnogo istraživanja, pravi razlog zašto u nekim trudnoćama dođe do preeklampsije, dok druge trudnice uspješno zaobiđe još uvijek nije otkriven. Jedna od najčešćih pretpostavki je povezana uz smanjen protok krvi u posteljici. Tako se potiče oslobađanje proteina iz posteljice u krvotok majke i posljedično dovodi do porasta tlaka. Nadalje, visok krvni tlak dovodi do oštećenja krvnih žila gdje se onda oslobađaju proteini u majčin urin. Kako visok krvni tlak izravno utječe i na jetru, bubrege i mozak, moguće su brojne komplikacija i na tom području. Genetika i određeni rizični faktori također povećavaju rizik od pojave preeklampsije.

Simptomi preeklampsije

Donosimo najčešće simptome preeklampsije kod trudnica na koje treba obratiti pažnju:

 • Otečenost lica, udova i zglobova
 • Naglo debljanje zbog zadržavanja tekućine u tijelu (više od 4 kg tjedno zahtijeva hitan odlazak liječniku)
 • Glavobolje
 • Mučnine s povraćanjem
 • Slabljenje ili gubitak vida
 • Zastoj u rastu ploda

Najčešći problem je što neki od simptoma, kao što su mučnine, povraćanje, glavobolja ili zadržavanje tekućine nisu neobičan simptom trudnoće, no osluškivanjem tijela pratite simptome i pri najmanjoj sumnji na preeklampsiju obratite se liječniku.

Dijagnostika preeklampsije

Zasada se preeklampsija dijagnosticira kroz mjerenje krvnog tlaka i analizu urina kako bi se utvrdila prisutnost proteina. Najčešće se tlak mjeri nekoliko puta u danu, a proteini analiziraju u 24-satnom urinu kako bi se dobio dnevni prosjek. Visokim tlakom se smatra sve preko 140/90. Proteinurija je dijagnosticirana ako u uzorku urina bude pronađeno više od 300 mg ili više u 24 sata. Ako se otkriju proteini u urinu uz visok tlak, tada se radi o službenoj dijagnozi preeklampsije. Ako uz povišen tlak nisu pronađeni proteini u urinu, tada je vjerojatno riječ gestacijskoj hipertenziji. U oba slučaja vrlo brzo nakon poroda najčešće dolazi do normalizacije tlak i nije potrebno nikakvo daljnje liječenje.

Rizični čimbenici za preeklampsiju

Postoje određeni rizični faktori i kod trudnica koje spadaju u neku od ovih skupina opasnost za pojavu preeklempsije je veća, pa je samim time i potreban veći oprez. Ti faktori su:

 • Ako je trudnica patila od povišenog krvnog tlaka i prije trudnoće
 • Ako je trudnici u prethodnoj trudnoći dijagnosticirana preeklampsija
 • Ako u užoj obitelji imate slučajeve preeklampsije
 • Kod pretilih trudnica (BMI preko 30) rizik za preeklampsiju je veći
 • Kod višeplodnih trudnoća
 • Kod trudnica mlađih od 20 i starijih od 40 godina rizik je veći
 • Kod žena s bolestima bubrega, dijabetesa i poremećajima zgrušavanja krvi rizik je veći

Liječenje preeklampsije

Kod dijagnosticirane preeklampsije nažalost ne postoji konkretna terapija koja bi mogla izliječiti ovo stanje. Jedini način da preeklampsija nestane jest porod, sve ostalo je prevencija u smanjenju rizika za svaki pojedini simptom zasebno. Evo nekih:

 • Izbjegavajte uzimanje aspirina tijekom trudnoće (osim uz preporuku liječnika)
 • Redovite liječničke kontrole
 • Praćenje bebinih pokreta
 • Ponekad se savjetuje liječenje kortikosteroidima ako dođe do pogoršanja stanja trudnice kako bi se bebina pluća što brže razvila da dijete bude što spremnije za samostalno disanje u slučaju potrebe za hitnim porodom
 • Uzimanje lijekova za snižavanje krvnog tlaka
 • Kod težih oblika preeklampsije potrebno je bolničko liječenje kako bi trudnica u svakom trenu bila pod nadzorom liječnika

U slučajevima neliječenja preeklampsije može doći do eklampsije, teškog stanja gubljenja svijesti te smrti majke i/ili djeteta.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o preeklampsiji?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Što je preeklampsija? Pogledaj video i saznaj više!