Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Poremećaji trudnoće Mučnine u trudnoći: zašto se javljaju i kako si pomoći

Mučnine u trudnoći: zašto se javljaju i kako si pomoći

Mučnine u trudnoći

Mučnine u trudnoći ili (kako ih volimo zvati) jutarnje mučnine jedan je od najčešćih simptoma trudnoće. Na veliku žalost brojnih trudnica, ovaj simptom može trajati cijelo prvo tromjesečje ili čak čitavu trudnoću. Najčešće nisu jutarnje, već se mogu protezati kroz cijeli dan i biti u rasponu od blažih (koje ne završavaju povraćanjem, već se mučnina nakon lagane hrane sama smiri) do vrlo teških (kada trudnica do te mjere dehidrira i svu hranu izbacuje iz organizma da je radi sigurnosti mame i bebe potrebna hospitalizacija).

Kada se javljaju mučnine?

Mučnine se uglavnom javljaju oko 9. tjedna trudnoće, a najčešće nisu vezane za određeno doba dana. U pravilu samo 25% trudnica ne osjeti tijekom trudnoće ni mučnine ni povraćanje. Kod 25% trudnica jave se mučnine, no one su slabije i nisu popraćene povraćanjem, dok polovica trudnica iskusi čari trudnoće kombinacijom mučnina i povraćanja.

Zašto se javljaju mučnine?

Ako se mučnine jave na početku trudnoće, glavnim krivcem se smatraju hormoni i nove razine hormona u trudnoći na koje se tijelo još nije u potpunosti priviknulo. Prvenstveno se tu misli na betu- hCG  koji još zovemo i hormonom trudnoće. Osim što je zaslužan za plusić na testu trudnoće, ovaj hormon može napraviti i pravu oluju u organizmu, posebno u prvom tromjesečju kada najbrže raste dok ne dođe do razine kada stagnira sve do kraja trudnoće.

Još jedan od razloga koji bi mogao potaknuti ili pogoršati mučnine jest prehrana. Mučnine čine hranu manje ukusnom i privlačnom, pa neke trudnice misle da će brže proći ako jednostavno preskaču obroke. Nažalost, tako stvari možete samo pogoršati. Želučana kiselina bit će još jača i mučnine još teže. Mučninama neće pomoći ni previše hrane koju želudac ne može preraditi, kao ni jako začinjena i teška hrana. Pokušajte obroke uzimati u malim porcijama i češće kroz dan pa ćete iz prve ruke posvjedočiti pomaže li vam ova taktika.

Što vam povećava “izglede” za mučnine?

 • Stres
 • Višeplodna trudnoća
 • Duže putovanje
 • Nedovoljno sna i pretjeran umor
 • Neujednačeni i neprilagođeni obroci
 • Prethodno iskustvo mučnina tijekom putovanja
 • Prethodna izražena osjetljivost na mirise
 • Jutarnje mučnine u prethodnim trudnoćama

Kako si pomoći kod mučnina u trudnoći?

 • Posebnu pažnju posvetite zdravoj i laganoj prehrani.
 • Izbjegavajte masnu i jako začinjenu hranu.
 • Unosite dovoljno tekućine.
 • Neposredno nakon buđenja imajte pri ruci krekere kako biste odmah mogli nešto “prigristi”.
 • Uvijek uz sebe imajte grickalicu koja vam dokazano pomaže kod mučnina (bez obzira radilo se o orašastim plodovima, krekerima, dvopeku, slanim štapićima, sušenom đumbiru).
 • Žvakače gume ili ljuti bomboni nekim trudnicama olakšavaju borbu s mučninama.
 • Svjež zrak također vam može olakšati mučnine. Čak i u zimskim mjesecima boravite dovoljno vremena vani i redovito provjetravajte prostor u kojem boravite.
 • Prenatalni vitamini ponekad mogu iritirati ionako osjetljiv želudac, pa ako primjećujete taj problem uzimajte ih nakon većeg obroka kada je želudac pun i neće ga iritirati.
 • Iako vam se možda ne čini tako, stručnjaci su dokazali da su proteini bolji izbor u borbi protiv mučnina od ugljikohidrata.
 • Kada ništa od ovih “kućnih” metoda ne pomaže, a povraćanje je učestalo, liječnici najčešće savjetuju laganu terapiju vitaminom B6, doza ovisi o jačini mučnina, ali i količini ovog vitamina koji već konzumirate u sklopu prenatalnih vitamina.

Kako mučnine utječu na bebu?

Umjerene mučnine uglavnom ne mogu ugroziti ni majku ni dijete, no ako ne dobivate na težini nekoliko tjedana uzastopce (ili još gore, primijetili ste gubljenje kilograma) svakako je razlog da se konzultirate s liječnikom. Srećom, većina mučnina ne traje dugotrajno, pa majka i beba vrlo brzo uspijevaju nadoknaditi trenutni nedostatak potrebnih nutrijenata.

Kod jakog i dugotrajnog povraćanja povećava se rizik od prijevremenog poroda i niske porođajne težine djeteta, stoga svakako obratite pažnju na intenzitet i učestalost. Ponekad se trudnicama savjetuje i voditi dnevnik pojedenih obroka i broja povraćanja i koliko nakon obroka se hrana zadržala u želucu kako bi se stekla slika (barem okvirna) koliko je stanje ozbiljno.

Hyperemesis gravidarum- stanje koje zahtijeva hitnu reakciju

Hyperemesis gravidarum je medicinska dijagnoza prekomjernog povraćanja u trudnoći gdje je neizbježna liječnička intervencija. Pogađa 1% trudnica, no ako se liječenje započne na vrijeme mogu se izbjeći posljedice za majku i dijete. Liječenje se započinje davanjem infuzije kako bi se dehidrirani organizam oporavio, a potom se kreće i sa terapijom lijekovima uz strogo mirovanje u bolnici i kasnije kod kuće. Ako se ne liječi, ova dijagnoza osim gubljenja na težini može dovesti i do većih posljedica kao što su dehidracija, neuhranjenost, ali i rizik za život djeteta.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o mučninama u trudnoći?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Više o mučninama u trudnoći pogledaj u ovom videu!