Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Poremećaji trudnoće Implantacijsko krvarenje: koji su uzroci?

Implantacijsko krvarenje: koji su uzroci?

Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje jedan je od prvih znakova trudnoće koji žene koje iščekuju plus na testu mogu primijetiti. Važno je osluškivati tijelo jer se implantacijsko krvarenje lako može zamijeniti za mjesečnicu. Glavna razlika je što traje znatno kraće, krvarenje je oskudnije i nije popraćeno klasičnim menstrualnim grčevima, već je više nalik naglu i iznenadnu bol koja se vrlo brzo smiruje. Ne javlja se u svim trudnoćama, no ne mora značiti da do trudnoće nije došlo niti ako izostane.

Znakovi implantacijskog krvarenja

Traje znatno kraće, tek jedan do tri dana. Krvi ima manje nego kod klasične mjesečnice, moguća je pojava ugrušaka, što kod mjesečnice nije slučaj. Krv može biti svježa ako je tek došlo do implantacije, no može se pojaviti i u obliku smeđeg iscjetka ako se iz organizma izbacuje polako, kroz nekoliko dana. Količina krvi je najčešće toliko oskudna da je moguće primijetiti krv samo prilikom brisanja nakon nužde. Ako sumnjate na trudnoću, ako ste ju testom već potvrdili, a od blagog krvarenja ili isjetka dolazi do jačanja krvarenja odmah se obratite liječniku. Implantacijsko krvarenje nije kontinuirano kao mjesečnica i upravo taj nepravilan protok može ukazivati da ste trudni.

Tijekom ciklusa bazalna temperatura je niža nego tijekom ovulacije. Tek kod ovulacije bazalna temperatura raste na 37 stupnjeva i ostaje sve do sljedećeg ciklusa ili trudnoće. Ako dođe do ugradnje oplođene jajne stanice u maternicu čest je pad bazalne temperature koja nakog toga naglo poraste.

Tu su i ostali znakovi koji mogu ukazivati na implantacijsko krvarenje, odnosno da se radi o trudnoći:

  • Bolne grudi
  • Osjetljivost na mirise
  • Osjetljivost na okuse
  • Češće mokrenje
  • Nadutost
  • Umor i veća potreba za snom
  • Promjene raspoloženja
  • Jutarnje mučnine
  • Povišena bazalna temperatura

Što dovodi do implantacijskog krvarenja?

Kada se oplođeno jajašce usađuje u stijenku maternicu može doći do blagog krvarenja ili iscjetka koje nazivamo implantacijsko krvarenje uslijed pucanja žilica u maternici. Uglavnom do njega dolazi u periodu očekivane mjesečnice, odnosno 7-10 dana nakon što je došlo do ovulacije. Javlja se kod otprilike trećine trudnica, tako da ako izostane, ne mora značiti da niste trudni. Ovaj oblik krvarenja je potpuno normalan i ne mora ukazivati na nikakve probleme s trudnoćom.

Kada krvarenje shvatiti kao razlog za zabrinutost

Lagano krvarenje ružičaste ili smeđe boje nije razlog za zabrinutost. No ako primijetite kroz nekoliko dana da se krvarenje pojačava, da je praćeno sve jačim grčevima, tada biste se svakako odmah trebali javiti liječniku. Naime, obilno krvarenje i snažni bolovi na početku trudnoće mogu ukazivati na to da nešto nije u redu i mogu biti simptomi prijetećeg pobačaja, pa je svakako potreban liječnički pregled.

Kada napraviti test na trudnoću?

Ako sumnjate na implantacijsko krvarenje, potrebno je još nekoliko dana pričekati prije nego napravite test na trudnoću. Preporučljivo je pričekati 6-8 dana nakon implantacije kako biste bili sigurni da će test pokazati točno radi li se u trudnoći ili ne. Pritom osluškujte svoje tijelo i obratite pažnju i na ostale moguće znakove trudnoće.