fb_pixel
Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Poremećaji trudnoće

Poremećaji trudnoće

Iscjedak u trudnoći – kada se zabrinuti?

Vaginalni iscjedak je uobičajena pojava tijekom trudnoće i to u obilnijim količinama. No, neki iscjedci su normalni, a neki će zahtijevati posjet ginekologu.

Žgaravica u trudnoći: Kako si pomoći?

Najčešći razlog žgaravice, osobito u posljednjem tromjesečju kada uglavnom i pogađa trudnice, jest pritisak na mišić koji zatvara jednjak na ulazu u želudac. Kako pritisak raste, kiseli sadržaj želuca nadražuje jednjak i njegovu sluznicu što dovodi do žgaravice.

Mučnine u trudnoći: zašto se javljaju i kako si pomoći

Mučnine u trudnoći ili (kako ih volimo zvati) jutarnje mučnine jedan je od najčešćih simptoma trudnoće. Na veliku žalost brojnih trudnica, ovaj simptom može trajati cijelo prvo tromjesečje ili čak čitavu trudnoću.

Preeklampsija: koji su simptomi i kako se liječi?

Preeklampsija je poremećaj koji se javlja isključivo u trudnoći i karakteriziraju ga problemi sa povišenim krvnim tlakom i visokom razinom proteina u urinu.

Gonoreja: uzroci i liječenje

Gonoreja je spolno prenosiva bolest izazvana gonokoknom infekcijom. Jednostavno se prenosi vaginalnim, oralnim i analnim putem tijekom odnosa, no može se prenijeti i s majke na dijete tijekom vaginalnog poroda. Bolest je specifična jer se kod muškaraca javlja s jasno izraženim simptomima, dok kod žena može proći nezamijećeno i odgođenim liječenjem dovesti čak i do neplodnosti.

Vanmaterična trudnoća: simptomi, rizici i liječenje

Ektopična, odnosno izvanmaternična trudnoća je slučaj kada oplođeno jajašce ne pronađe put do maternice i usadi se u samom jajovodu, jajniku, trbušnoj šupljini ili grliću maternice.

Implantacijsko krvarenje: koji su uzroci?

Implantacijsko krvarenje jedan je od prvih znakova trudnoće koji žene koje iščekuju plus na testu mogu primijetiti. Važno je osluškivati tijelo jer se implantacijsko krvarenje lako može zamijeniti za mjesečnicu.

Izdvojeni sadržaj

Razvoj bebe

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj