Spremni za drugo dijete?

Spremni za drugo dijete?

Jeste li spremni za drugo dijete prvenstveno ovisi o vašim željama. Nakon što se psihički i fizički žena oporavi, tu kreću i brojni drugi čimbenici koji mogu utjecati na vašu želju da imate drugo dijete ili da ipak još pričekate. Donosimo vam glavne preduvjete koje bi bilo poželjno ispuniti prije nego se odlučite na drugo dijete!

Tijelo se oporavilo od prethodne trudnoće

Kako bi trudnoća bila sigurna za vas i dijete, svakako se savjetuje dati tijelu dovoljno vremena da se oporavi od prethodne trudnoće i poroda. Optimalan period za oporavak procjenjuje se na otprilike od 18 do 24 mjeseca. Koliko će vašem tijelu trebati vremena ovisi od žene do žene, ali i u velikoj je zavisnosti od prethodnog poroda. Ako ste rodili carskim rezom, tada preporuke za sljedeću trudnoću sežu čak do 3 godine razmaka kako biste bili sigurni da je maternica u potpuno zacijelila i spremna je podnijet velike promjene tereta i rastezanja kada beba počne rasti.

Kako bi se protok krvi u maternici vratio na razinu prije trudnoće potrebno je nešto više od dvije godine, a znamo koliko je kvalitetan protok krvi kroz maternicu važan za dobrobit djeteta kada se upravo tako sve hranjive tvari prenose do djeteta. Mali razmak između trudnoća donosi sa sobom i rizik od niske porođajne težine i preuranjenog poroda. Ako trudnoća nastupi u razmaku manjem od 2 godine nakon carskog reza savjetuje se izbjegavanje bilo kojeg oblika anestezije (uključujući i epiduralnu) kako lijekovi ne bi prikrili moguće puknuće maternice na mjestu prijašnjeg reza.

Financijski ste spremni za drugo dijete

Druga trudnoća može biti manje financijsko opterećenje s obzirom da neke najveće izdatke poput uređenja sobe, kupnje krevetića, kolica i ostale opreme ne morate imati ako ste sve sačuvali od prvog djeteta. Za osnovne potrepštine vjerojatno većina može izdvojiti, no ako se nalazite u uzrazito stresnom periodu, ako je financijska stabilnost upitna, a stanje na poslu ne baš idealno, možda ne bi bilo loše s trudnoćom pričekati mjesec,dva ili dok se situacija se sredi, dok sve ne sjedne na svoje mjesto. Prvenstveno mislite na svoje zdravlje i pokušajte izbjeći stres i brigu oko takvih stvari u trudnoći.

Emocionalno ste spremni za drugo dijete

Vi i partner sve češće izražavate želju za drugim djetetom. Primjećujete sve vezano uz djecu u svojoj okolini i spremni ste odreći se dijela svog komfora nauštrb novog izvora radosti u obitelji. Čak vam se ni nesane noći ne čine kao nešto teško. Ako je volja prisutna kod oba partnera, spremni ste!

Dijete je spremno dobiti brata ili sestru

Roditelji uglavnom već i prije prvog djeteta otprilike znaju žele li minimalnu ili nešto veću starosnu razliku između djece. Prednosti svakako ima u oba slučaja. Kod malene dobne razlike braća/sestre uglavnom kroz život prolaze zajedno sve razvojne i društvene faze i često postaju najbolji prijatelji (ako zanemarimo period puberteta). Kod velike dobne razlike starije dijete će vam biti od velike pomoći, kako emocionalno, tako i fizički jer je djeci zanimljivo pomagati oko promjena pelena, kupanja i igre s bebama jer se tako osjećaju “velikima”.

Bez obzira što se stariji braco/seka veseli prinovi, nije ništa neobično ako se povremeno jave ljubomorne reakcije. Ne zaboravite i starijem djetetu posvetiti dovoljno pažnje kako bi se osjećalo voljeno i kada stigne bebica.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da si spremna za drugo dijete?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledajte i ovaj zanimljivi video u kojemu se priča o iskustvu iz dvije trudnoće!