Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Planiranje trudnoće Prvi simptomi trudnoće – kako ih prepoznati?

Prvi simptomi trudnoće – kako ih prepoznati?

Prvi simptomi trudnoće

Mnogo je simptoma koji ukazuju na trudnoću čak i ranije nego što je to moguće utvrditi testom. Simptomi se razlikuju od žene do žene, pa tako neke žene vrlo brzo nakon oplodnje predosjećaju trudnoću, dok druge nemaju nikakvih simptoma ponekad i cijelu trudnoću. No, realnost je otprilike na pola puta između ove dvije krajnosti.

Mučnine

Najpoznatiji, a možda i najneugodniji, simptom trudnoće svakako su jutarnje mučnine. Uglavnom se javljaju oko dva tjedna nakon začeća, no mogu se javiti i znatno kasnije. Njihovo trajanje također je individualno. Dok neke žene mučnine potpuno zaobiđu, kod nekih je moguće da potraju cijelu trudnoću. Jačina mučnina također je drugačija. Lagana mučnina još je nekako i izdržljiva, no nekotrolirane mučnine koje traju cijele dane i izazivaju učestalo povraćanje mogu dovesti čak do potpuno dehidratacije i potrebe za hospitalizacijom. Pokušajte mučnine ublažiti čestim i malim obrocima, pijenjem dovoljno vode ili čaja od đumbira i jedenjem badema.

Mučnine često bivaju povezane i sa pojavom odbojnosti prema određenim mirisima ili okusima koje ste do prije trudnoće voljeli.

Bazalna temperatura

Sve žene koje su duže radile na trudnoći znaju kako povišena bazalna temperatura ukazuje na ovulaciju, ali je ujedno i jedan od simptoma trudnoće. Problematika mjerenja bazalne temperature jest ta što je metoda nepouzdana jer bazalna temperatura može biti povišena i u slučaju upalnih procesa u organizmu ili u slučaju lagane viroze.

Osjetljive grudi

Kod većine žena grudi u trudnoći postaju znatno osjetljivije. Ponekad je osjetljivost izražena do te mjere da je bolno i iritantno čak i nošenje grudnjaka. Uz osjetljivost često se javlja i otečenost grudi. No, otečene i osjetljivije grudi prisutne su i prije dolaska mjesečnice, pa neće biti dovoljne da posumnjate na trudnoću. Kroz nekoliko tjedana trudnoće bradavice počinju i mijenjati boju i postaju sve tamnije. Uz osjetljivost grudi, moguće je uočiti i pojačanu nadutost u trbuhu.

Često mokrenje

Zbog promjena u hormonima već od prvog dana trudnoće dolazi do pojačane cirkulacije krvi u organizmu, pa tako i u bubrezima. Upravo zato dolazi do češće potrebe za mokrenjem. S vremenom će učestalo mokrenje biti uzrokovano bebinim pritiskom na mjehur i bubrege, tako da ćete se sa ovim simptomom družiti sve do samog kraja trudnoće.

Pojačan umor

Neprestano ste pospani, bez obzira koliko spavali? Moguće je da se radi o trudnoći. Naime, progesteron je krivac što biste mogli prespavati cijeli dan i svejedno biti umorni. Pretjeran umor obično je izražen u prvom tromjesečju te nakon toga nestaje ili se postepeno smanjuje kako se tijelo privikava na veće razine progesterona.

Grčevi i implantacijsko krvarenje

Ove simptome lako se može zamijeniti za nešto oskudniju mjesečnicu. Naime, opuštanje ligamenata zbog hormona može povremeno uzrokovati grčeve u trbuhu, kao što se može prilikom ulaska embrija u stijenku maternice pojavili blago krvarenje. Do toga obično dolazi baš u periodu planiranje očekivane mjesečnice, pa nije neobično što mnoge trudnice trudnoću otkriju tek kod pojave drugih simptoma ili kod izostanka sljedeće mjesečnice.

Ostali simptomi uzrokovani hormonalnom neravnotežom uglavnom su povremeni bolovi u leđima zbog opuštanja ligamenata, povremene vrtoglavice i glavobolje.

Ipak, bez obzira na individualne simptome, jedini siguran način za utvrđivanje trudnoće jest test na trudnoću, odnosno praćenje bete iz krvi. Napravite jedan od ovih testova kada posumnjate na trudnoću kako biste na vrijeme mogli krenuti s praćenjem trudnoće kod liječnika.

Koji simptom trudnoće ste vi prvi uočili?

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o simptomima trudnoće?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledajte i ovaj zanimljivi video o prvim simptomima trudnoće!