Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Planiranje trudnoće Plodni dani: kada su plodni dani i kako dolazi do oplodnje?

Plodni dani: kada su plodni dani i kako dolazi do oplodnje?

Plodni dani

Plodni dani traju svega nekoliko dana u svakom menstrualnom ciklusu i vezani su uz ovulaciju. Samo tijekom plodnih dana u mjesecu može doći do oplodnje i trudnoće.

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus u prosjeku traje između 28 i 32 dana, no ovisi od žene do žene i može doći do odstupanja. Menstrualni ciklus mjerimo od prvog dana mjesečnice i traje do prvog dana sljedećeg menstrualnog ciklusa. Ovulacija uglavnom nastupa sredinom ciklusa. Tijekom ovulacije dolazi do otpuštanja jajne stanice i ukoliko tijekom plodnih dana dođe do oplodnje dolazi do trudnoće. Kako biste točno procijenili kada nastupaju plodni dani, važno je da su ciklusi redoviti. Kako i dan ovulacije može varirati, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo kada je do nje došlo savjetuje se testiranje lh trakicama ili redoviti ultrazvučni pregledi na kojima se praćenje zadebljanja endometrija može utvrditi ovulacija.

Tijekom svakog menstrualnog ciklusa u tijelu žene izmjenjuju se sljedeće faze:

  • Folikularna faza (folikul raste, luči se estradiol, endometrij zadebljava)
  • Ovulacijska faza (pojačano lučenje cervikalne sluzi, dolazi do prsnuća folikula i oslobađa se jajna stanica)
  • Luteinska faza (nastanak žutog tijela, pojačano lučenje progesterona, takozvan hormon čuvar trudnoće)

Plodni dani i ovulacija

Kako biste uspješno utvrdili plodne dane, za početak je vrlo važno prepoznati ovulaciju. Cervikalna sluz i povišena bazalna temperatura najčešće se povezuju uz pojam ovulacije, no tu je još mnogo simptoma kojima žene svjedoče, a ukazuju na plodne dane. Tijekom ovulacije velik broj žena osjeća blago probadanje u jajniku ili čak intenzivnu bol nalik menstrualnoj. Ovulacijska bol kratko traje, a može biti popraćena i grčevima i pojačanom osjetljivošću grudi i nadutošću.

Još jedan vrlo važan simptom ovulacije, koji nije nužan i kod nekih žena izostaje u svakom ciklusu, jest blago krvarenje (takozvani spotting) koji žene ponekad mogu zamijeniti za preuranjenu mjesečnicu, a zapravo se radi u blagom krvarenju uslijed prsnuća folikula i oslobađanja jajne stanice tijekom ovulacije.

Računanje plodnih dana

Kako je trudnoću moguće ostvariti isključivo tijekom plodnih dana, vrlo je važno uspješno procijeniti kada oni nastupaju. Za to postoji više metoda koje se međusobno mogu kombinirati, uz ultrazvuk, lh trakice i mini ovulacijski mikroskop.

Najčešće metode utvrđivanja plodnih dana:

Računanje plodnih dana pomoću menstrualnog kalendara

Ova metoda računanja plodnih dana počiva na činjenici da ciklus uglavnom traje 28-32 dana, prvi dio ciklusa od početka mjesečnice do ovulacije može varirati, ovisno o trajanju ciklusa od tjedan do tri tjedna, dok je drugi dio ciklusa, od nastupanja ovulacije pa do prvog dana sljedeće mjesečnice uglavnom jednak kod svih žena i traje 14 dana.

Kako biste mogli ovu metodu smatrati pouzdanom, važno je nekoliko mjeseci uzastopno pratiti cikluse i njihovo trajanje kako biste mogli procijeniti kada nastupa ovulacija, a samim time i izračunati kada su vam plodni dani. Kod žena čini ciklusi traju 28 dana, ovulacija u pravilu nastupa 14. dan ciklusa, a plodni dani su (često i kraći) od 11. do 17. dana ciklusa.

Razlog zašto plodni dani traju nekoliko dana jest taj što spermiji mogu preživjeti i nekoliko dana, pa tako i odnosi dva ili tri dana prije ovulacije mogu rezultirati trudnoćom. Jajna stanica ponekad živi i dva dana, pa je trudnoću moguće ostvariti i na dan ovulacije, ali ponekad i dan kasnije.

Kod žena koje imaju neredovite cikluse, ova metoda uglavnom je nepouzdana. 

Računanje plodnih dana pomoću mjerenja bazalne temperature

Ova metoda računanja plodnih dana počiva na činjenici da progesteron koji se pojačano luči oko ovulacije dovodi do blagog povišenja bazalne temperature. U prvom dijelu ciklusa, prije ovulacije, bazalna temperatura se kreće u rasponu između 36.4-36.7 °C, dok nakon ovulacije raste u rasponu 36.9-37.2 °C.

Bazalna temperatura jest temperatura tijela izmjerena neposredno nakon najmanje 6 sati sna, prije ustajanja i bilo kakvih aktivnosti. Glavni problem kod ove metode je činjenica da postaje potpuno beskorisna u slučaju bolesti kada je temperatura povišena iz drugih razloga, kao i kod slučajeva konzumacije alkohola, kasnog lijeganja i nedovoljno sna, smjenskog radnog vremena i slično. Kao i kod prethodne metode, da bismo ovu metodu mogli uzeti kao relativno pouzdanu, važno je mjeriti bazalnu temperaturu nekoliko ciklusa i uočiti koji dan ciklusa dolazi do skoka bazalne temperature. Nadalje, metoda može biti puno korisnija ženama koje ju koriste kao kontraceptivnu metodu, nego ženama koje planiraju trudnoću iz razloga što do skoka bazalne temperature dolazi često tek dan ili dva nakon ovulacije, što je uglavnom prekasno za ciljane odnose sa svrhom zatrudnjivanja.

Računanje plodnih dana pomoću Billingsove metode

Billingsova metoda računanja plodnih dana počiva na činjenici da cervikalne žlijezde uslijed djelovanja luteinizirajućeg hormona estrogena pojačano luče sluz 2 dana prije i do 2 dana iza ovulacije. Cervikalnu sluz u plodne dane često se uspoređuje s bjelanjkom jer je prozirna i rastezljiva između prstiju. Kako plodni dani prolaze, tako i cervikalna sluz nestaje.

Problem pouzdanosti ove metode javlja se kod žena koje su osjetljivije i češće zahvaćene određenim ginekološkim infekcijama i upalama koje su uglavnom popraćene dodatnim iscjetkom, no tada valja pažnju obratiti na dodatne simptome koji se uglavnom javljaju kod ginekoloških problema kao što su peckanje, svrbež i slično.

Računanje plodnih dana mini ovulacijskim mikroskopom

Mini ovulacijskim mikroskopom promatra se ovulacijska sluz koja je u plodne dane prozirna, ljepljiva i rastezljiva. Razlikuje se od ostatka ciklusa i po tome što je cervikalna sluz u plodne dane drugačijeg kemijskog sastava u odnosu na neplodne dane. Promatranjem pod mikroskopom sluz u neplodne dane vidimo kao točkiće i linije, dok se u plodne dane mogu uočiti tvorbe nalik kristaliće.

Računanje plodnih dana Lh testom

Lh testom utvrđuje se razina luteinizirajućeg hormona u urinu. Dolazi u obliku aparatića koji se koristi u kombinaciji s trakicama ili u obliku samostalnih trakica nalik na najjednostavnije testove trudnoće. Trakicu je potrebno umočiti u urin i potom na trakici ili uređaju očitati rezultat. Kada je razina luteinizirajućeg hormona niska pojavljuje se jedna (kontrolna) crtica, dok se u fazi rasta razine luteinizirajućeg pojavljuje druga linija ili plus, ovisno o načinu prikaza. Kako druga linija postaje sve tamnija to je znak da se ovulacija bliži. Kada je druga linija jednako tamna kao kontrolna linija, to znači da je ovulacija nastupila.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o plodnim danima?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Više o planiranju trudnoće pogledajte u videu!