Ovulacija: kako ju prepoznati?

Ovulacija

Ovulacija je faza menstrualnog ciklusa unutar koje je moguća oplodnja. U ovoj fazi se jajašce koje je prethodno sazrijelo oslobađa iz jajnika i kroz jajovod kreće na svoj put prema maternici. Period ovulacije zapravo je vrlo kratak, uglavnom govorimo o svega 24 sata plodnosti nakon otpuštanja jajašca kada žena može ostati trudna.

Kada nastupa ovulacija?

Kada će do ovulacije doći ovisi od žene do žene ovisno o ciklusu, njegovom trajanju i je li mjesečnica redovita ili su ciklusi nepravilni. Ovulacija nastupa 14 dana prije sljedeće mjesečnice, jer je upravo 14 dana potrebno žutom tijelu da sazrije, a ako tijekom ovulacije nije došlo do oplodnje, tada nastupa mjesečnica.

Do ovulacije dolazi uslijed prsnuća vodećeg folikula koji je tada uglavnom velik između 20 i 25 milimetara i tada jajna stanica biva izbačena u jajovod i tada ju je moguće oploditi.

Nakon otpuštanja zrelog jajašca u jajovod nastupa ženinih 24 sata plodnosti kada se može ostvariti trudnoća. Kako spermiji žive duže, ponekad i nekoliko dana ako su zdravi i pokretni, do trudnoće može doći i uslijed nezaštićenih odnosa i prije ta plodna 24 sata ako se spermiji zadrže. Ako ipak do trudnoće ne dođe, jajašce odumire i izbacuje se iz organizma sa sljedećom mjesečnicom.

Faze ciklusa i ovulacija

Ovulacijska faza nastupa nakon estrogenske/folikularne faze ciklusa u kojem jajna stanica sazrijeva(razina estrogena raste sve do 48 sati pred ovulaciju) i prije progesteronske/lutealne/sekrecijske faze(rast progesterona do sljedeće mjesečnice ili potvrde trudnoće). U redovitim ciklusima od prosječno 28 dana estrogenska i progesteronska faza traju podjednako, oko 14 dana, dok kod dužih ciklusa ovulacija najčešće nastupa nešto kasnije tijekom ciklusa. Naravno, mnogo je iznimaka koje pokazuju da do ovulacije može doći i u drugim dijelovima ciklusa, no to uglavnom nije pravilo.

Kako prepoznati ovulaciju?

Osim na kalendaru, ovulaciju je kod većine žena moguće uočiti i po određenim specifičnim simptomima kao što su promjene i pojačano lučenje cervikalne sluzi, moguće lagano krvarenje, blagi bolovi u donjem dijelu trbuha i jajniku, osjetljive grudi, rast bazalne temperature i povećan libido. Ako ne primjećujete nikakve simptome u danima kada bi trebala nastupiti ovulacija, savjetujemo vam testiranje lh trakicama koje će pokazati kada se ovulacija bliži kako biste si povećali šanse ako planirate trudnoću.

Problemi s ovulacijom

Ovulacije, osim što mogu biti ponekad nepredvidljive i neredovite, ponekad mogu i jednostavno izostati. Razlog može biti neki privremeni hormonalni disbalans, jak stres, pretjeran umor i slično. Kod izvanrednih situacijama kada stres poremeti ciklus, srećom stvari se vraćaju na starom čim se količina stresa smanji.

Korisni savjeti za sve trudilice

Osim osluškivanja tijela, ne zaboravite voditi i menstrualni kalendar. Uz brojne mobilne aplikacije koje će umjesto vas računati plodne dane i datum očekivane mjesečnice, tu su i lh trakice koje će vam pomoći da “ulovite” ovulaciju. S mjerenjem bazalne temperature budite posebno oprezni. Mjerenje je isključivo nakon jutarnjeg buđenja, prije ustajanja iz kreveta i prije unošenja bilo kakve hrane i tekućine u organizam. Također može doći do promjena u bazalnoj temperaturi uslijed bolesti pa ova metoda taj ciklus neće biti mjerodavna.

Postoje i načini za utvrđivanje ovulacije kojima vas može podvrgnuti liječnik, no one se uglavnom prakticiraju tek nakon što su uočeni određeni problemi s plodnošću ili kad par započne sa obradom na humanoj reprodukciji. Tu možemo praćenjem ultrazvukom vidjeti kako folikuli rastu i uočiti kada je došlo do pucanja, odnosno do ovulacije. Test progesterona u krvi može ukazati na period kada je progesteron skočio, odnosno kada je došlo do ovulacije, no ovaj test je potrebno ponavljati nekoliko puta između 21. i 25. dana ciklusa. Tu još imamo i biopsiju sluzne maternice te laparoskopski pregled, no te pretrage su uglavnom dosta komplicirane i preskupe, pa se uvijek prvo pokušava “uloviti” ovulaciju jednostavnijim metodama.

Misliš da znaš sve o ovulaciji?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Više o planiranju trudnoće pogledaj u videu!

Imaš komentar na članak?