Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Planiranje trudnoće Kućni test za trudnoću: kako se provodi i koji su rezultati?

Kućni test za trudnoću: kako se provodi i koji su rezultati?

Kućni test za trudnoću

Kućni testovi za trudnoću spas su za svaku ženu koja sumnja na trudnoću, a odlazak liječniku ili na kontrolu bete im nije u tom trenutku moguć. Do rezultata se dolazi jednostavno i brzo, pa je ovo gotovo uvijek prvi izbor kod sumnje na trudnoću.

Što su i kako rade kućni testovi na trudnoću?

Kućni testovi za trudnoću obično su (više ili manje sofisticirane) trakice na kojima se nakon doticaja s urinom pojavljuje ili ne pojavljuje dodatna crta koja znači trudnoću ovisno o prisutnosti beta Hcg-a u organizmu. Testovi dolaze u obliku trakica koje je potrebno umočiti u urin i držati nekoliko sekundi i testovi na koje se izravno može mokriti. 

Ako imate redovite mjesečnice i ovulacije, u slučaju trudnoće, na dan očekivane mjesečnice Hcg je na razini otprilike 100 IU/L, a kod uredne trudnoće nastavlja se duplati svaka dva dana. Vrhunac razine Hcg-a je nešto prije 10. tjedna trudnoće i iznosi između 100 000 i 120 000 IU/L te nakon toga polako počinje papati sve dok ne dosegne otprilike 20 000 IU/L i na toj razini ostaje sve do kraja trudnoće.

Danas su testovi vrlo pouzdani, pa često već na dan očekivane mjesečnice mogu dati rezultate. Ako ne pokažu trudnoću, ponovite test kroz nekoliko dana kada razina Hcg-a dodatno poraste i tada će, ukoliko se radi o trudnoći, test to i pokazati.

Test može biti lažno negativan u slučaju da je napravljen prerano, dok lažno pozitivan rezultat možete dobiti samo ako uzmate lijekove koji u sebi imaju i Hcg koji mogu utjecati na pozitivan rezultat iako trudnoća ne postoji. Hcg se može pronaći u lijekovima koji se uzmaju kod liječenja neplodnosti, odnosno prilikom postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Razina Hcg-a raste odmah nakon začeća, pa su tako razine do deset dana nakon ovulacije na razini 0.1-10 IU/L, 10 dana nakon ovulacije razina Hcg-a je negdje između 11-100 IU/L, dok je 14 dana nakon ovulacije razina između 101-500 IU/L.

Što je beta Hcg?

Beta Hcg, humani korionski gonadotropin, protein je koji se luči iz posteljice i njegovo stvaranje počinje od trenutka začeća. Upravo Hcg je zaslužan za pojavu druge crtice na pozitivnom test na trudnoću, pa se stoga i često naziva “hormonom trudnoće”. Osim što otkriva trudnoću, njegova razina može otkriti i mnogo više od same trudnoće.

Razine Hcg-a više od prosjeka ukazuju na višeplodnu trudnoću ili da je do oplodnje došlo ranije no što ste mislili. Niže razine Hcg-a ukazuju da je ovulacija vjerojatno kasnije nastupila, pa ste trudni kraće no što mislite.

U slučajevima kada Hcg nepravilno raste ili nakon eksponencijalnog rasta krene padati, vjerojatno se radi o biokemijskoj ili izvanmaterničnoj trudnoći.

Kada napraviti kućni test na trudnoću?

Kućni test na trudnoću najbolje je napraviti nakon što uočite izostanak mjesečnice. Nekoliko dana nakon izostanka test bi trebao sa sigurnošću pokazati je li došlo do trudnoće ili ne. Kućni test na trudnoću uvijek se savjetuje raditi sa prvim jutarnjim urinom jer je razina Hcg-a tada najviša u organizmu i šanse da test pokaže trudnoću već u ranoj fazi su tada najveće. Slijedite upute koje dolaze uz svaki kućni test na trudnoću i imajte na umu da kod velikog unosa tekućine u organizam i češćeg mokrenja razine Hcg-a  u urinu će biti manje.

Odlazak ginekologu u vrlo ranoj trudnoći često neće zadovoljiti vašu potrebu za službenom potvrdom, jer osim vađenja bete iz krvi koja će pokazati točne razine Hcg-a, liječnik ne može učiniti ništa. Plod je još premali da bi se mogao vidjeti na ultrazvuku i trudnoću je najčešće moguće uočiti tek nakon 5.ili 6. tjedna trudnoće i to u obliku gestacijske vrećice, a ponekad i tek u 8. tjednu kada je moguće uočiti otkucaje srca.

Kako izgleda pozitivan/ negativan kućni test na trudnoću?

Svi testovi, bez obzira na izgled i cjenovni rang, na sebi imaju predviđene dvije “kućice”, odnosno dvije linije. Kako biste izbjegli nedoumice prije izvođenja testa obavezno pročitajte uputstva testa.

Jedna linija na testu je kontrolna i ona pokazuje je li test ispravno napravljen. Druga linija je linija koja detektira Hcg koja ukazuje na trudnoću.

Pozitivan test pokazuje tamnu kontrolnu crtu i svjetliju liniju koja pokazuje trudnoću. Druga linija će biti vrlo svijetla ako je riječ u ranoj trudnoći, a ako ste test radili nekoliko dana nakon izostanka mjesečnice moguće je da i druga linija bude vrlo tamna.

Negativan test pokazuje samo jednu, kontrolnu liniju. Ako smatrate da je test lažno negativan, odnosno da se ipak radi o trudnoći, ponovite test kroz nekoliko dana kako biste bili sigurni.

Što može utjecati na rezultate kućnog testa?

Ukoliko se liječite od neplodnosti, odnosno u postupku ste medicinski potpomognute oplodnje, lijekovi koje uzimate može utjecati na rezultat testa. Upravo zato važno je slušati liječnike ukoliko vam sugeriraju kada je najbolje raditi test ili vam umjesto kućnog testa preporučuju ipak vađenje bete iz krvi.

Nadalje, postoje i drugi lijekovi koji mogu utjecati na rezultate testa, a to su:

  • Diuretici (lijekovi za izbacivanje viška vode iz organizma)
  • Lijekovi za epilepsiju
  • Lijekovi za Parkinsonovu bolest
  • Prometazin
  • Lijekovi za spavanje
  • Lijekovi za smirenje
Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o kućnom testu za trudnoću?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledaj video i saznaj koji su prvi simptomi trudnoće!