Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Planiranje trudnoće Bolesti štitnjače i planiranje trudnoće

Bolesti štitnjače i planiranje trudnoće

Bolesti štitnjače i planiranje trudnoće

Štitnjača je jedan od najbolje prokrvljenih organa i nalazi se na prednjem dijelu vrata, a njezino pravilno, odnosno nepravilno, funkcioniranje utječe na mozak, kvalitetu sna, disanje i rad svih ostalih žlijezdi u tijelu.

Kako uočiti problem?

Oku najlakše uočljiv simptom da sa štitnjačom nešto nije u redu jest povećana štitnjača što se može vidjeti zadebljanjem na vratu jer je smještena netom ispod kože. Sumnje na probleme sa štitnjačom razlog su za odlazak na ultrazvuk, ponekad i punkciju, kao i provjeru TSH, T3 i T4 iz krvi. T3 i T4 su hormoni koje štitnjača luči i trebali bi biti unutar referentnih vrijednosti jer reguliraju metabolizam, a njihovo izlučivanje regulira hipofiza. TSH kada je povećan ukazuje na smanjen broj T3 i T4 hormona, odnosno pokazuje da se štitnjača muči da bi postigla normalnu razinu hormona. Tada govorimo o hipotireozi. Hipertireoza ukazuje na pojačano lučenje hormona i tada je nalaz TSH-a ispod referentnih vrijednosti, odnosno bliže nuli.

Hipotireoza – oslabljen rad štitnjače

Pri smanjenom radu štitnjače dolazi do smanjenog lučenja T3 i T4 hormona, a samim time TSH pokazuje povećane vrijednosti. Najčešći simptomi hipotireoze su pojačan umor, dobivanje na kilaži, tegobe s probavom. Moguće je oticanje tijela, a promjene ćete primijetiti i na koži i kosi koje postaju suhe i beživotne. Moguć je poremećaj ciklusa pa kod izražene hipotireoze može doći i do potpunog izostanka ovulacija.

Hipertireoza – pojačan rad štitnjače

Kod pojačanog rada štitnjače dolazi do prekomjernog lučenja T3 i T4 hormona, a samim time vrijednosti TSH-a su niže od preporučenih vrijednosti. Simptomi koje je moguće uočiti jesu pojačano lupanje srca, znojenje, nervoza, opadanje kose i sveopći nemir.

Hashimoto – autoimuna bolest štitnjače

U slučaju Hashimoto tireoditisa dolazi do stvaranja hormona T3 i T4 u štitnjači, no iz nekog razloga ih tijelo prepoznaje kao prijetnju i uništava ih.

Liječenje

S obzirom da se simptomi pojavljuju postepeno, često se sa liječenjem počinje kada je bolest već uzela maha. Hipotireoza se liječi uzimanjem sintetskih hormona kao nadomjestak hormona koje tijelo ne može proizvesti. Doza lijeka se prilagođava pojedincu ovisno o nalazima i visinama vrijednosti, ali i ovisno o tome kako tijelo djeluje na nadomjesne hormone. Liječenje je uspješno kada se pronađu idealne količine koje razine hormona drže u granicama normale, a i bolesnik može uočiti bolje sveopće stanje organizma i bolje funkcioniranje. Kontrole je potrebno provoditi dva puta godišnje nakon pronalaska idealne terapije.

Liječenje hipertireoze moguće je antitireoidnim lijekovima koji usporavaju stvaranje hormona, terapijom radioaktivnim jodom ili pak kirurškim uklanjanjem dijela ili cijele štitnjače, ovisno o stanju i razini hormona. U većini slučajeva posljedica liječenja radioaktivnim jodom ili operativnim zahvatom dolazi do hipotireoze koja se nastavlja liječiti standardnom terapijom nadomjesnih hormona.

Bolesti štitnjače i trudnoća

Prije početka planiranja trudnoće svakako se savjetuje posjetiti endokrinologa i s njime o popričati o budućoj trudnoći. Kod žena koje imaju dijagnosticiranu hipotireozu potrebno je pojačano praćenje tijekom trudnoće jer najčešće dolazi do divljanja hormona i potrebna je promjena terapije. Kontrole se u trudnoći savjetuju svakih 3-4 tjedna kako bi se stalno pratilo stanje razine TSH-a.

Divljanje TSH-a koje nije pod kontrolom može dovesti do komplikacija u trudnoći, pa čak i prijevremenog poroda ili abortusa. Mogući su problemi kod razvoja ploda, osobito njegova živčana sustava.

Preporučene razine TSH u trudnoći

U trudnoći vrijednosti TSH moraju biti znatno niže nego što je to prihvatljivo izvan trudnoće. Preporučljivo je tijekom planiranja trudnoće TSH spustiti ispod 2.5 mlU/l te ga barem tako održavati u prvom tromjesečju trudnoće. U drugom i trećem tromjesečju poželjno je TSH držati svakako ispod 3 mlU/l. Valja imati na umu da čak i izrazito niske vrijednosti TSH blizu nule su manje opasne za dijete od vrijednosti iznad 4 mlU/l.

Lijekovi za hipotireozu mogu se nastaviti uzimati tijekom trudnoće i dojenja i ne čine nikakvu opasnost za dijete. U slučaju trudnoće kod žene s hipertireozom potrebno je konzultirati se s liječnikom jer se u većini slučajeva daje zamjenski lijek, a kao i kod hipotireoze potrebne su češće kontrole.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o bolestima štitnjače?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledajte i ovaj video u kojem se govori o problemima sa štitnjačom!