Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Neplodnost Sindrom policističnih jajnika: simptomi i liječenje

Sindrom policističnih jajnika: simptomi i liječenje

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj koji pogađa žene, a ujedno je i najčešći “krivac” za izostanak ovulacije, a samim time i neplodnosti. Za sindrom policističnih jajnika karakteristična je povišena razina muških spolnih hormona. Ovaj sindrom ne može se u potpunosti izliječiti, no brojnim prirodnim i medicinskim metodama u suradnji s liječnicima moguće je negativne simptome umanjiti i život s policističnim jajnicima učiniti potpuno normalnim.

Sindrom policističnih jajnika i neplodnost

Sindrom policističnih jajnika, kako smo spomenuli, dovodi do izostanka ovulacije, a samim time narušena je plodnost žene. Zašto ne dolazi do ovulacije? Od folikula od kojih bi u normalnim uvjetima došlo do razvoja kvalitetne jajne stanice spremne za oplodnju, folikuli kod sindroma policističnih jajnika već u nerazvijenoj fazi postaju ciste na jajnicima. Najčešće ciste formiraju oblik biserne ogrlice i jasno su uočljive na ultrazvuku. Policistični jajnici izgledaju veće i zaobljenije.

Sindrom policističnih jajnika najčešće se pojavljuje već sa prvom mjesečnicom u životu, dok kod nekih žena se pojavljuje kasnije tijekom reproduktivne životne faze. Kako medicina vjeruje da je upravo jajnik najvažniji u procesu pripreme za ovulaciju i same ovulacije, problemi s jajnicima kao što su policistični jajnici dovode do izostanka ovulacije i neplodnosti.

Simptomi koji ukazuju na sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici okarakterizirani su neuobičajeno dugim ciklusima ili potpunim izostankom mjesečnice. Samim time i izostanak ovulacije dovodi do nemogućnosti zatrudnjivanja. Simptomi koje je moguće lako uočiti su neuredna krvarenja, izrazito masna koža, problemi s vlasištem, opadanje kose, problemi s tenom (pojava akni) i povišeni lipidi.

Hormonalna neravnoteža dovodi i do nekih neugodnih značajki koje se javljaju zbog viška muških spolnih hormona, a najčešće su to pojačana dlakavost na najmanje željenim mjestima, poput brade, brkova i prsa i dobivanje na težini (najviše u predjelu trbuha).

Kod polovice žena s policističnih jajnicima dolazi do neželjene dlakavosti, dok je pretilost prisutna u otprilike 40% slučajeva.

Komplikacije uslijed neliječenja sindroma policističnih jajnika

Neliječeni policistični jajnici posljedično mogu dovesti do brojnih drugim komplikacija uz jačane standardnih simptoma. Najčešće su to:

 • Češći spontani pobačaji (ako do trudnoće uopće dođe)
 • Abnormalna krvarenja
 • Zakašnjela menopauza
 • Pretilost
 • Anemija
 • Dva do tri puta veći rizik za razvoj raka sluznice maternice i jajnika
 • Sedam puta veći rizik za kardiovaskularne bolesti
 • Veći rizik pojave dijabetesa (15%)
 • Veći rizik pojave povišenog krvnog tlaka (40%)
 • Smanjena osjetljivost na inzulin

Uzrok sindroma policističnih jajnika

Uzrok pojave sindroma policističnih jajnika može biti jedan, no može ih biti i više. Genetika može biti jedan od faktora, pogotovo ako u obiteljskoj povijesti bolesti ima sindroma policističnih jajnika ili dijabetesa. Važno je napomenuti da se ovaj nasljedni faktor može prenijeti na kćer i s očeve i s majčine strane.

Dijagnosticiranje sindroma policističnih jajnika

Za postavljanje dijagnoze, osim ultrazvuka, bit će potreban i detaljan razgovor s liječnikom o uočenim tegobama, vašem ciklusu, ali i kompletna anamneza. Laboratorijskim testovima provjerit će se razina šećera u krvi, inzulin i hormonski status. Upravo nalazi hormona mogu ukazati radi li se o problemima sa štitnjačom ili sindromu policističnih jajnika, s obzirom da se neki simptomi mogu podudarati i kod jednog i drugog problema.

Čak 75% žena s izostankom ovulacije je dijagnosticiran sindrom policističkih jajnika. Slučaj je to i kod 87% žena sa produženim menstrualnim ciklusom, 30 do 40% žena sa potpunim izostankom mjesečnice, 90% žena s pojačanom dlakavošću i 85% žena koje imaju problema s aknama.

Kod 30 do 40% žena s dijagnozom policističnih jajnika s povišenim liteinizirajućim hormon javlja se problem neplodnosti, a gotovo 50% njih će imati ponavljane spontane pobačaje i povećan rizik za hiperstimulaciju jajnika u postupcima potpomognute oplodnje.

Liječenje

Iako ovaj problem nije moguće u potpunosti izliječiti, uz pravilnu brigu o sebi i uspješnu suradnju s liječnikom moguće je bolest držati pod nadzorom, a izraženost simptoma svesti na minimum. Vrlo važan korak ka poboljšanju svakako su i sljedeći koraci:

 • Redukcija tjelesne težine – Kod žena s viškom kilograma i policističnim jajnicima uočeno je znatno poboljšanje u ciklusima već nakon gubljenja  5-10% tjelesne težine. Osim toga, sa gubljenjem viška kilograma dolazi i do snižavanja tlaka, kolesterola i rizika za obolijevanje od dijabetesa.
 • Tjelesna aktivnost – Važno je pronaći aktivnost koja vas usrećuje, jer samo tako ćete ostati ustrajni i zadovoljni sobom. Teretana ili aktivnost u prirodi? Šetnje ili neki grupni sport? Odluka je na vama!
 • Prestanak pušenja
 • Prestanak konzumiranja alkohola
 • Farmakološko liječenje koje ovisno o nalazima i simptomima oboljele
 • Kirurški pristup – Elektrokauterizacija jajnika preporučuje se kod oboljelih koje slabo ili uopće ne reagiraju na medikamentoznu terapiju.

Farmakološko liječenje ovisi o nalazima i simptomima oboljele, a vrlo važan podatak kod odabira terapije je svakako i činjenica planira li oboljela trudnoću. Uglavnom se koristi hormonalna terapija kontracepcijskim pilulama kako bi se ciklusi regulirali. Pacijenticama s izraženim problemima s kožom, aknama i pojačanom dlakavosti prepisuju se dodatni antiandrogeni. Pacijenticama koje su pretile savjetuje se uzimanje i lijekova za liječenje pretilosti koji uz redukciju tjelesne težine služe kao regulatori ciklusa i čak mogu potaknuti ovulaciju samostalno ili u kombinaciji s klomifem-citratima.

Kod žena koje planiraju trudnoću mogu se koristiti i ostali lijekovi koji će potaknuti ovulaciju (klomifem, gonado-tropin). To treba činiti vrlo oprezno kako bi se smanjio rizik od višeplodne trudnoće, spontanih pobačaja ili hiperstimulacije jajnika. Rijetko se savjetuje lasersko uklanjanje cisti kako bi se poboljšala hormonalna ravnoteža jer je to uglavnom kratkog roka i vrlo brzo dolazi do ponovnog stvaranja cisti na jajnicima. Moguće je praćenje rasta folikula ultrazvukom kako bi se sa sigurnošću utvrdio dan ovulacije i tako povećale šanse za trudnoću ciljanim odnosima.

Vrlo je važno suočiti se s bolešću i biti svjesna da je izrazito malo situacija u kojima se ženama ne može baš nikako pomoći sa sindromom policističnih jajnika.

Prirodna pomoć kod sindroma policističnih jajnika

Uz terapiju propisanu od strane liječnika, nije na odmet razgovarati sa stručnom osobom i o prirodnim načinima pomoći kod policističnih jajnika. Naravno, prije uzimanja bilo kakvih dodataka posavjetujte se s liječnikom kako ne bi utjecalo na učinak lijekova koje uzimate.

Najpopularniji način prirodne pomoći svakako su čajevi, no valja imati na umu da je potrebna dugotrajna i redovna konzumacija kako biste vidjeli prve učinke. Poznati čajevi koji potiču plodnost su kopriva, stolisnik, vrkuta, anđelika i kadulja. Matičnjak, lavanda i kamilica pomoći će vam u borbi sa stresom. Progesteronski učinak moguće je postići konzumacijom čaja od sladića i konopljike. Na Dalekom Istoku ženama koje ne mogu zatrudnjeti savjetuje se konzumacija cimeta, pa ga ubacite u hranu kada imate priliku.