Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Neplodnost Endometrioza: simptomi i liječenje

Endometrioza: simptomi i liječenje

Endometrioza

Endometrioza je kronična bolest kod koje dolazi do rasta stanica sluznice maternice izvan same maternice. Te stanice nastavljaju se ponašati kao unutar maternice, one rastu, krvare i mogu dovesti do brojnih tegoba, najčešće bolova i obilnih krvarenja ili potpunog izostanka mjesečnice.

Zašto dolazi do endometrioze?

Glavnim krivcem za pojavu endometrioze smatra se oslabljen imunitet ili genetski faktor. U zdravom organizmu tijelo uništava priraslice, odnosno širenje takvih stanica i izlučuje ih s mjesečnicom. Kod oslabljenog organizma tijelo se ne može boriti s tim stanicama, pa se tkivo može s maternice širiti na jajnike i jajovode i stvarati iz mjeseca u mjesec sve veće tegobe.

Retrogradna mjesečnica, kirurški ožiljak i embrionalni rast stanica još su neki od mogućih uzroka koji se povezuju uz pojavu endometrioze. Veći rizik za pojavnost je kod žena koje nisu rodile, ali i kod žena s uočenim abnormalnostima maternice, prethodnim čestim infekcijama i ostalim stanjima koje utječu na neometan menstrualni protok.

Simptomi endometrioze

Najveća opasnost kod endometrioze nastaje kada zbog novonastalog tkiva krv tijekom mjesečnice se ne može izlučiti iz tijela pa zaostala krv može stvoriti ozbiljne posljedica, od unutarnjeg krvarenja, preko snažnih bolova do razvoja infekcija.

Iako se endometrijsko tkivo najčešće pojavljuje na jajnicima i jajovodima, moguće je da se pojavi čak i na mjehuru, crijevima i u cijeloj trbušnoj šupljini. Naravno, takvi slučajevi su izuzetno rijetki.

Dok kod nekih žena endometrioza prolazi nezamijećeno jer simptomi nisu izraženi, uglavnom se ipak javlja uz bolne mjesečnice, probavne tegobe i bol prilikom mokrenja i spolnih odnosa.

Liječenje endometrioze

Ako je endometrioza uznapredovala zadebljanja je ponekad moguće vidjeti i jednostavnim ultrazvučnim pregledom, no uglavnom je ipak potreban laparoskopski pregled kako bi se vidjelo stvarno stanje. Ako se radi o malo endometrijskog tkiva, moguće ga je ukloniti odmah prilikom laparoskopskog pregleda pri čemu se male lezije spaljuju kauterizatorom ili vaporiziraju laserom.

Konkretan lijek za liječenje endometrioze ne postoji, no postoje načini kako je moguće bolest držati pod kontrolom, a ponekad i potaknuti njezino potpuno povlačenje. Prehranom temeljenom na ribi, voći i povrću i fizičkom aktivnošću moguće je znatno poboljšati svoje trenutno stanje i smanjiti količinu endometrijskog tkiva. U nekim slučajeva uočeno je potpuno povlačenje endometrijskog tkiva nakon promjene životnih navika. Određeni kontraceptivi također omogućavaju držanje rasta endometrijskog tkiva pod kontrolom.

Ako se radi o jako raširenom endometrijskom tkivu savjetovat će se njegovo uklanjanje operativnim zahvatom, pogotovo ako pokušavate zatrudnjeti i endometrijsko tkivo to sprječava. Ponekad je, nažalost, potrebno čak ukloniti neke organe ukoliko su potpuno zahvaćeni endometrijskim tkivom. Ako je glavni razlog uklanjanja endometrijskog tkiva željena trudnoća, valja imati na umu da se to tkivo ponovno obnavlja nakon uklanjanja, stoga se savjetuje svakako pokušati ostvariti trudnoću unutar godine dana od uklanjanja endometrijskog tkiva kada su šanse za trudnoću najveće. Nažalost, jako je malo žena kojima se endometrioza nije vratila nakon operativnog zahvata.

Za žene koje se bliže menopauzi olakotna okolnost može biti što se kod ulaska u menopauzu endometrioza u pravilu kroz određeni period sama povlači.

Kako izgleda endometrijsko tkivo?

Stanice se javljaju u obliku bijelih i žutih zadebljanja, mjehurića i crvenih, smeđih i crnih zadebljanja i malih tumora. Klasičan nalaz endometrioze uglavnom je prikazan krvave ili čokoladne ciste. U pravilu je samo tkivo dobroćudno i žarišta su izlječiva, no svojim rastom može dovesti do brojnih tegoba kada uz mehaničku bol pacijentica može patiti od neplodnosti zbog začepljenja jajovoda te može doći i do remećenja same funkcije pojedinih organa.

Kako otkriti endometriozu?

U većini slučajeva endometrioza se dijagnosticira tijekom obrade zbog neplodnosti ili tijekom redovite kontrole kod ginekologa. Međutim, kod nekih žena su simptomi izraženi i jaki bolovi za vrijeme mjesečnice i spolnih odnosa ili čak kronična bol u zdjelici koja ne prestaje ukazuju na endometriozu.

Izraženost simptoma najčešće je usko povezana s većinom obuhvaćenog tkiva, ali i o tome koliko duboko je endometrijsko tkivo prodrijelo u zdravo tkivo.

Kod trećine pacijentica endometrioza se otkriva slučajno tijekom obrade, bez da je žena prije toga uočila ikakve simptome.

Jedini način da se sa 100-postotnom sigurnošću utvrdi da se radi o endometriozi je uzimanja lezija, odnosno zahvaćenog tkiva laparoskopski te njegovom detaljnom patohistološkom analizom.

Kako bi se potvrdila bolest, često se prvo pokušava otkriti radi li se o endometriozi manje invazivnim postupcima kao što je magnetska rezonanca i transvaginalna sonografija koje je biti dobar izbor ako je endometrijsko tkivo veliko, no manje lezije možda neće biti vidljive ovom metodom (na primjer, transvaginalnom sonografijom su uočljive lezije promjera većeg od 19 milimetara). Još jedan od načina za otkrivanje postojanja endometričkih lezija je moderna krvna pretraga kojom se mjere C125.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o endometriozi?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!