Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Kontracepcija Vazektomija: najčešći mitovi i način izvođenja

Vazektomija: najčešći mitovi i način izvođenja

Vazektomija

Vazektomija je trajni oblik muške kontracepcije i obavlja se operativnim zahvatom podvezivanjem sjemenovoda. Ovaj oblik kontracepcije je (za razliku od ženskog podvezivanja jajovoda) reverzibilan, no svakako je prije podvrgavanju zahvatu važno biti sigurni da to želite, jer reverzibilan proces često nije uspješan.

Najčešći mitovi o vazektomiji

Nakon što ste sa sigurnošću odlučili da se želite podvrgnuti vazektomiji, krenimo sa rušenjem najčešćih mitova kada je u pitanju podvezivanje sjemenovoda. Nakon vazektomije ne gubite svoju muškost, a seksualni odnosi ne da će donositi isti užitak, nego još i veći. Tome svjedoče brojni muškarci koji su u svojoj spolnosti počeli uživati još više kada nisu više morali brinuti o kontracepciji i neželjenoj trudnoći. Nakon vazektomije muškarac i dalje normalno prilikom orgazma luči ejakulat, samo u njemu više nema spermija. Spermiji čine tek 2% ejakulata, pa razlike prilikom erekcije i izbacivanja ejakulata neće biti.

Kako se izvodi vazektomija?

Sjemenovod je kanal kojim se spermiji prenose iz testisa u mokraćnu cijev testisa. Vazektomijom se podvezuju sjemenovodi i samim time se blokira izlazak spermija iz testisa. Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom i traje manje od sat vremena (najčešće oko pola sata). Rezovi su mali i nisu uočljivi nakon zahvata.

Nakon davanja anestezije pacijentu se daje nekoliko minuta dok anestezija ne počne djelovati. Tada se na koži i potkožnom tkivu testisa radi maleni rez kako bi se omogućio pristup sjemenovodu. Sjemenovod se prereže, podvezuje ili blokira čime se sprječava ulazak spermija u ejakulat. Odstranjeni dio sjemenovoda odlazi na analizu tkiva.

Vrlo je važno imati na umu da je, kako bi se potvrdilo da je zahvat uspio, potrebno napraviti spermiogram osam do deset tjedana nakon zahvata. U sjemenovodima nakon zahvata ima zaostalih spermija i sve dok se u potpunosti ne izbace, potrebno je uzimati vazektomiju kao zaštitu od neželjene trudnoće s rezervom. Tek kada spermiogram potvrdi da u ejakulatu više nema spermija, tada se može prestati koristiti drugi oblik zaštite od trudnoće. Uspjeh zahvata je oko 98%.

Oporavak

Postupak nije bolan, eventualno moguć lagani osječaj nelagode. Oporavak je relativno brz, osim strogog mirovanja 2 dana nakon zahvata, već nakon nekoliko dana muškarac se može u potpunosti vratiti svakodnevnim aktivnostima. U slučaju bolova liječnici savjetuju uzimanje lijekova protiv bolova i to će eventualno biti potrebno unutar 2-3 dana nakon zahvata.

Ovisno o tome kako se muškarac osjeća, o tome ovisi kada se može vratiti seksualnim aktivnostima. Ako nema bolova, odnosi su mogući već tjedan dana nakon vazektomije.

Gdje se izvodi vazektomija?

U pravilu se vazektomija izvodi na urološkom odjelu bilo koje bolnice, iako zbog česte problematike zakonske regulazite muškarci odlaze na postupke u privatne poliklinike gdje se cijena vazektomije kreće od 1600 do 2800 kn, a postupak pokriva polica dopunskog osiguranja.

Reverzibilan postupak

Prilikom odlučivanja za podvrgavanje vazektomiji važno je imati na umu da je reverzibilan postupak uspješan samo u 50% slučajeva, stoga ako planirate djecu, ovo svakako nije idealan izbor za oblik kontracepcije. Što je duži vremenski period između zahvata vazektomije i reverzibilnog zahvata, šanse za povratak plodnosti su sve manje.

Moguće komplikacije nakon vazektomije

Do komplikacija nakon vazektomije dolazi vrlo rijetko, a neke od njih su:

  • Infekcija na mjestu šava. (pomažu hladni oblozi nakon zahvata)
  • Bolni podljevi nakon zahvata koji brzo prolaze. (pomažu hladni oblozi nakon zahvata)
  • Krvarenje i gnoj na mjestu reza svakako su znak za odlazak liječniku.
  • Ako se bolovi ne smiruju nakon zahvata, a primjećujete i povišenu tjelesnu temperaturu, svakako se obratite liječniku.
  • Izbjegavanjem ibuprofena i aspirina nekoliko dana prije zahvata smanjujete rizik za pretjerano krvarenje prilikom zahvata.
  • Nošenje pripijene odjeće može biti bolno, stoga već na zahvat dođite u komotnoj i udobnoj odjeći, a istu prakticirajte i dok bolovi nakon zahvata potpuno ne nestanu.
  • Snažni bolovi koji se ne smiruju mogu upućivati na upalu testisa koja se liječi antibioticima.
  • Granulomi su čvorići upalnog tkiva, odnosno nakupine spermija u okolnom tkivu, no najčešće se povlače sami od sebe unutar nekoliko dana.
Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o vazektomiji?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledajte i ovaj video sa 3D prikazom vazektomije!