Žutica kod beba i djece

Žutica kod beba i djece

Žuticom nazivamo pojavu žutila kože i sluznice uzrokovane viškom bilirubina u organizmu. Iako se pod žuticom najčešće misli na zaraznu bolest, kada žutica pogodi novorođenčad, uzorci su nešto drugačiji.

Što je žutica?

Žutica kod beba je poprilično česta i vrlo ju je jednostavno prepoznati. Koža i sluznica postaju žuti, a uzrok tome je povišena razina bilirubina u bebinom organizmu. Žutica se češće javlja kod dojenih beba, a i trajanje joj je duže nego kod beba koje se hrane adaptiranim mlijekom. Osim zaraznih bolesti žutice koje pogađaju odrasle, fiziološka žutica koja najčešće pogađa novorođenčad uglavnom je potpuno bezopasna i prolazi sama uz sebe ili uz izlaganje suncu ili fototerapiji.

Simptomi žutice

Najčešći simptomi žutice:

  • Žutilo kože
  • Žutilo sluznice
  • Beba je mirnija
  • Većinu vremena beba spava
  • Beba smanjuje unos hrane

Fiziološka žutica

Ovaj oblik žutice pogađa uglavnom bebe i potpuno je bezopasan. Zapravo se ne radi u klasičnoj žutici iako ju roditelji često znaju zamijeniti za istu zbog boje kože.  Naime, kod ovog oblika dolazi do pojave žute kože, no ne i sluznice kod djeteta. Uzrok žutila jest bilirubin, no do porasta njegove razine dolazi zbog bebine nezrele jetre i kada jetra sazrije dovoljno da bi mogla preraditi sav bilirubin, simptomi se povlače.

Novorođenačka (patološka) žutica

Žutica kod novorođenčadi javlja se zbog visoke razine bilirubina u bebinom organizmu. Pogađa većinu novorođenčadi u prvom tjednu nakon rođenja. Uzrok tome je višak crvenih krvnih stanica u bebinom tijelu koje se trebaju razgraditi.  Prilikom razgradnje crvenih krvnih stanica jetra dodatno luči bilirubin jer još uvijek nije dovoljno razvijena da bi ga samostalno mogla izlučiti iz organizma. Tada dolazi do nakupljanja bilirubina i pojavljuje se žutilo kože i sluznica. Prvo ćete žutilo svakako primijetiti kod žućkastih sljepoočnica i žute kože. Dva tjedna nakon rođenja kod većine beba žutica potpuno nestaje.

Produljena žutica

Produljena žutica uglavnom je novorođenačka žutica koja se odužila zbog intenzivnog dojenja.U tim slučajevima ako su razine bilirubina opasno povišene se ponekad savjetuje majkama da na nekoliko dana prestanu s dojenjem dok se razine bilirubina malo ne snize.

Uzroci žutice

Fiziološka žutica uzrokovana je prirodnim rastom razine bilirubina u organizmu, dok je jetra još nedovoljno zrela da bi bilirubin mogla preraditi. Ovaj oblik žutice javlja se u više od 50% novorođenčadi, no nije zarazna i nije opasna, te se razvojem jetre simptomi povlače i izliječenje je uglavnom kroz nekoliko tjedana.

Patološka novorođenačka žutica češće se javlja kod djece koja su prijevremeno rođena ili su rođena s niskom porođajnom težinom, djeca majki koje imaju dijabetes, bebe koje su prilikom poroda doživjele neki oblik traume, kao i bebe čiji Rh faktor i krvna grupa su različiti od majčinog. Sve bebe se nakon poroda detaljno prati kako bi se u slučaju povišenog bilirubina moglo odmah početi s terapijskim snižavanjem i dijagnostičkom obradom po potrebi. Iako novorođenačka žutica uglavnom nije opasna za dijete i prolazi najčešće vrlo brzo i lako, postoje određeni rizici u slučaju da količina bilirubina osjetno poraste (blizu 400 umol/l) kao što su određene posljedice na psihomotorni razvoj u slučaju da se ne provodi pravovremeno liječenje.

Produljena žutica uglavnom je novorođenačka žutica koja se odužila zbog intenzivnog dojenja i uglavnom se smanjivanjem dojenja na kratki period ili dodatnim izlaganjem suncu ili fototerapiji stanje vrlo brzo popravlja.

Ponovljena žutica kod djece ili odraslih: Nakon što je žutica jednom prošla, ali se kroz neko vrijeme ponovno javila, kao i žutica kod veće djece ili odraslih, zahtijevaju detaljne i hitne dijagnostičke pretrage kako bi se utvrdilo koji je uzrok žutice. U kasnijoj dobi uglavnom se razlog krije u infektivnim bolestima, ali i kroničnim bolestima jetre ili žuči, a može biti i znak heolitičke anemije.

Liječenje žutice

Kod blažih (ujedno i najčešćih- razina bilirubina ispod 20mg/dl) slučajeva dolazi do postupnog pada bilirubina već sa samim sazrijevanjem jetre, a trudnice se u tim slučajevima savjetuje da beba bude dovoljno izložena suncu u prvim danima, Naravno, treba izbjegavati jako sunce i dovoljno je bebu staviti blizu prozora, nije potreban izlazak van.

Kod nas se uglavnom prakticira fototerapija odmah u bolnici (takozvano sunčanje bebe) jer svjetlo kojem se beba izlaže omogućava razgradnju bilirubina i potiče izlučivanje putem urina, a rijetko je potrebna i izmjena krvi ukoliko su razine bilirubina opasno povišene. Kod najtežih slučajeva kod kojih se stanje pogoršava majkama se savjetuje napraviti pauzu s dojenjem dok žutica ne prođe.

Povezanost žutice i dojenja

Žutica se češće javlja kod dojenih beba u odnosu na bebe hranjene adaptiranim mlijekom, čime se dolazi do zaključka da neki od sastojaka majčinog mlijeka očito pospješuju otpuštanje bilirubina u bebina crijeva odakle dolazi u bebin krvotok. Unatoč tome, žutica se svejedno može javiti i kod beba koje nisu dojene.

Dojenje može produžiti trajanje žutice, no ukoliko vrijednosti bilirubina nisu jako visoke, nema potrebe za prestankom dojenja. Liječnik će vas svakako obavijestiti ukoliko je potrebno nakratko prekinuti dojenje. U tom slučaju, ne zaboravite na redovito izdajanje kako biste potaknuli daljnju proizvodnju mlijeka i mogli nastaviti s dojenjem kada beba ozdravi, ali i kako biste izbjegli mogući mastitis uslijed prestanka dojenja.

Kako bebe sa žuticom puno spavaju, ako nastavljate dojiti, svakako budite bebu češće kako biste ju podojili. Smanjenim dojenjem beba ne propušta samo hranjive tvari već i hidratiziranje organizma, pa može doći do ozbiljne dehidracije ako bebu ne uspijevate podojiti.  Kako beba slabi, žutica bi mogla jačati, stoga je važno pratiti sve simptome. Dojenje također potiče bebinu probavu, čime će joj olakšati izbacivanje bilirubina iz organizma.

Kada posjetiti liječnika?

Ako su se simptomi po izlasku iz bolnice počeli pogoršavati, važno je posjetiti pedijatra. Stvari na koje trebate obratiti pažnju jer će liječniku biti vrlo važne kod daljnje obrade jesu sljedeće: je li beba uspavana, koliko često doji, koliko spava, koliko beba izlučuje urina i stolice i koje su boje, je li beba imala povišenu tjelesnu temperaturu i dobiva li pravilno na kilaži od izlaska iz bolnice.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o žutici?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledaj video i saznaj više o žutici kod djece!