Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Dječje zdravlje Zašto je lakše preživjeti dan uz veće dijete nego uz malu bebu?

Zašto je lakše preživjeti dan uz veće dijete nego uz malu bebu?

Majka si i ponekad se čini da će biti nemoguće preživjeti dan, no ipak sve nekako prođe? Ako si majka novorođenčeta neka ti ovaj tekst bude utjeha da će postati lakše, iz dana u dan, malo po malo sve će nekako postati manje nemoguće za preživjeti. Ako si majka dvogodišnjaka, ovaj tekst će te podsjetiti da si prošla i puno teže dane i ovdje si, živa i snažnija no ikad!

Svi mi u teškim i premorenim trenucima volimo vjerovati da nikome nije gore nego nama, no evo dokaza zašto će već sutra biti malo lakše! A istovremeno, čak i u najumornijim danima pokušaj biti potpora i utjeha drugim roditeljima koji su možda u tom trenu umorniji i više izbezumljeni od tebe.

Zašto je ipak lakše imali malo veće dijete nego malu bebu?

Djeca te ipak razumiju! Iako te uglavnom ignoriraju i čini ti se dao da ne razumiju nije riječ izgovorenog, sjeti se kako je bilo s malom bebom koja ne može iskomunicirati kada je gladna, žedna ili ju nešto boli!

Djeca ipak mogu hodati, iako će jurcanje za njima uglavnom biti strašno naporno i stresno, ipak ne zahtijevaju da ih nosiš i voziš i život je nešto jednostavniji kada cijelo svoje vrijeme ne ovisiš o kolicima ili nosiljci. Još ako mališani zavole bicikliće i razne guralice, svuda ćeš stizati rekordno brzo. I uz to ćeš svaki dan odraditi ozbiljan trening!

Hranjenje je jednostavnije! Ako zaboraviš bočicu ili mlijeko kod kuće, a ne dojiš, provod s malom bebom tada postaje ozbiljna avantura, dok je s većom djecom puno lakše jer osim što jedu skoro sve što i ti, uvijek je lako kupiti jednu bananu u obližnjoj trgovini i ponuditi djetetu ako iznenada ogladni.

Spavanje je redovitije! Dok male bebe često spavaju, kad pogledate koliko ste umorni i ništa ne stižete čini se kao da nikada ne spavaju. Razlog tome je što je san isprekidan, bez neke stalne rutine i teško je isplanirati što sve trebate napraviti, a još teže isplanirati kako i kada odmoriti. S većom djecom je to lakše jer većina spava cijelu noć, odlaze ranije na spavanje i uz to uglavnom imaju jedan malo duži dnevni spavanac, pa i mamama ostaje malo vremena za sebe.

Roditelji bebica, želimo vam da znate da će uskoro biti lakše!

Imaš komentar na članak?