Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Dječje zdravlje Vodene kozice: simptomi i liječenje

Vodene kozice: simptomi i liječenje

Vodene kozice

Vodene kozice virusna su bolest, prijenosni su i najčešće dolazi do zaraze kod djece, uglavnom predškolske dobi. Zaraziti se mogu i odrasli i simptomi su obično izraženiji i opasnost od rizika veća nego što je to slučaj kod zaraze djece. U rijetkim slučajevima može doći i do ponovne zaraze kod ljudi koji su već preboljeli vodene kozice, no tada su uglavnom simptomi vrlo blagi i bolest prolazi lakše i u kraćem roku.

Što su vodene kozice?

Vodene kozice, ili kako ih još nazivamo varicelle, zarazna su bolest uzrokovana virusom. Širenje zaraze je jednostavno jer se bolest prenosi kapljičnim putem i prvi znakovi zaraze su pojava osipa praćenog svrbežom, a moguća je i povišena tjelesna temperatura. Plikovi koji se pojavljuju s vremenom postaju vodeni mjehurići i nakon njihovog pucanja ili kidanja dolazi do stvaranja krastica koje svrbe dok ne zarastu.

Simptomi vodenih kozica

Donosimo najčešće simptome prema kojima ćete najlakše uočiti da se radi o zarazi vodenim kozicama:

 • Bolovi i povišena tjelesna temperatura (prije izbijanja plikova)
 • Osim na tijelu, udovima i glavi
 • Vodeni mjehurići u ustima (nalik aftama)
 • Osip kroz nekoliko sati postaju vodeni mjehurići
 • Nakon pucanja mjehurića dolazi do stvaranje krastica
 • Kroz tjedan dana moguće je uočiti postepeno sušenje krastica
 • Nakon što se u potpunosti osuše, krastice otpadaju
 • Krastice uglavnom izazivaju svrbež

Liječenje vodenih kozica

Kako se radi o virusnom oboljenju moguće je tek liječiti simptome, pa se tako u slučaju povišene tjelesne temperature savjetuju lijekovi za snižavanje temperature i mirovanje, a plikove, odnosno krastice je potrebno tretirati gelovima ili kremama namijenjenima upravo vodenim kozicama. Oni će potaknuti brže sušenje i prolazak bolesti, pa je važno spriječiti trganje krastica, što je pravi izazov, pogotovo kod male djece kojoj je još teško objasniti da to ne smiju. Trganje krastica može dovesti do infekcije ranica, ali i ostaviti trajne ožiljke. Zbog povišene tjelesne temperature savjetuje se obratiti pažnju na dovoljan unos tekućine, a u slučaju gubitka apetita ponudite djetetu tekuću hranu, jer mu je unos hrane vjerojatno bolan zbog pojave kozica i unutar usne šupljine.

Od javljanja simptoma dijete bi trebalo mirovati barem tjedan do deset dana. Kod odraslih je također potreban oprez jer kod osoba slabog imuniteta uz pojavu vodenih kozica mogu biti vezane dodatne komplikacije, prvenstveno upala pluća. Ako se zarazite vodenim kozicama u trudnoći, potreban je pojačan oprez jer one mogu biti povezane sa rizikom od srčanih mana kod djeteta ukoliko se zarazite u prvom tromjesečju trudnoće. Osim izbjegavanja boravka uz zaražene, potrebno je maksimalno pokušati ojačati imunitet kako biste prošli sa što blažim simptomima u slučaju zaraze. Pokušajte izbjegavati močenje krastica jer to može dovesti do infekcije ili produžiti oporavak. Otopinom hipermangana koja djeluje dezinfekcijski, a ne izaziva bol i pečenje, oprezno tapkajući prebrišite dijete i potom nanesite sredstvo za sušenje vodenih kozica.

Kod beba se preporučuje redovito rezanje noktića ili čak nošenje pamučnih rukavica kako dijete ne bi moglo trgati krastice. 

Odlazak liječniku

Kada se javi sumnja na vodene kozice, prvo telefonski obavijestite liječnika kako bi vas mogao odvojiti od ostale djece već pri samom pregledu i tako spriječiti zarazu. Kod roditelja koji su već uz prvo dijete preboljeli vodene kozice možda neće biti potreban ni odlazak liječniku, već je dovoljno da ga obavijestite o zarazi. Kod djece, osobito kod zaraze vodenim kozicama, važno je izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin) jer se povezuje s povećanim rizikom za pojavu Reyovog sindroma. 

Inkubacija vodenih kozica

Inkubacija kod vodenih kozica može trajati do čak dvadesetak dana od zaraze pa do izbijanja prvih simptoma. No, ipak je u većini slučajeva taj period kraći i uglavnom je oko sedam do deset dana. U tom periodu osoba je zarazna, a simptoma još nema, pa je uglavnom to period u kojem se zaraza i širi dalje. Prije izbijanja osipa (iako nije nužno) može doći do povišene tjelesne temperature i malaksalosti kod zaraženih. Kod djece je ova faza kraća i bezbolnija, dok je kod zaraženih odraslih upravo ova faza najgora jer traje duže i simptomi su izraženiji. Faza u kojoj osip izbija traje svega nekoliko dana, a potom je potrbno tjedan do dva da se mjehurići sasuše i krastice otpadnu. Kod djece vrtićke dobi potrebno je dijete ostaviti kod kuće sve do potpunog prolaska svih simptoma.

Izolacija nakon pojave prvih simptoma

Odmah kada posumnjate na vodene kozice važno je dijete odvojiti od kolektiva. Obavijestite školu/vrtić da postoji mogućnost pojave vodenih kozica i dijete neka miruje kod kuće sve do potpunog prolaska svih simptoma. Obavijestite o zarazi i ljude s kojima ste bili u kontaktu, pogotovo ako među njima ima osoba s teškim bolestima i zaraza vodenim kozicama mogla bi ih stvoriti veće komplikacije.

Komplikacije kod vodenih kozica

U pravilu zaraza vodenih kozica prolazi bez većih komplikacija kod zdrave djece. Do komplikacija dolazi kod osoba sa smanjenim imunitetom (kako kod djece, tako i kod odraslih), pogotovo u sezoni nekih drugih bolesti kao što je gripa. Vrlo je važno kod pojave bilo koje od ovih komplikacija odmah se javiti liječniku.

Najčešće komplikacije:

 • Infekcija krastica (zbog diranja ranica i prenošenja bakterija) stafilokokom ili streptokokom
 • Upala pluća
 • Neprestan umor, glavobolje i smetenost kao posljedica visoke temperature
 • Novorođenčad čija majka nije preboljela vodene kozice pod povećanim su rizikom za ozbiljne infekcije
 • Rijetko može doći do Reyovog sindroma, miokarditisa ili artritisa

Prevencija: Cijepljenje protiv vodenih kozica

Iako nije praksa cijepiti se protiv vodenih kozica, kod rizičnih skupina to je svakako najbolji izbor ako su se našle u blizini zaraženih.

Rizične skupine:

 • Djeca s kroničnom bolesti i teško oslabljenim imunitetom
 • Novorođenčad pod rizikom od infekcije (ako majka nije preboljela vodene kozice)
 • Odrasle osobe koje nisu preboljene vodene kozice a primaju kemoterapiju
 • Odrasle osobe koje nisu preboljene vodene kozice a imaju neki imunološki poremećaj (AIDS, leukemija, limfom ili imaju transplantirani organ)

Varicella-zoster imunoglobulin cjepivo je koje može ublažiti bolest ili čak i spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati od izloženosti virusu. Kod zdravih osoba nema potrebe za cjepivom, već bolest prolazi bez ikakvih posljedica.