Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Dječje zdravlje Tjemenica: kada se pojavljuje i kako ju tretirati?

Tjemenica: kada se pojavljuje i kako ju tretirati?

Tjemenica

Tjemenica je naziv za perutanje kože glave (ponekad i kože lica i tijela) uslijed lučenja lojnih žlijezda i uglavnom se pojavljuje kod novorođenčadi i beba starih do 3 mjeseca.

Što je tjemenica?

Tjemenica nalikuje na ljuskanje kože, a do stvaranja ljuskica dolazi zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda. Često je kod novorođenčadi i traje dok se beba ne očisti od majčinih hormona (sumnja se da je upravo hormon androgen krivac za masnu kožu i pojačano lučenje lojnih žlijezda). Ljuskice se uglavnom pojavljuju na bebinoj glavi (točnije tjemenu, otuda i naziv tjemenica), no mogu se javiti i na licu (osobito obrvama) i vratu. Ljuskice su gotovo uvijek žućkaste i vrlo masne, no uglavnom ne smetaju bebi pa će uz malo opreza i dodatne njege vrlo brzo nestati.

Zašto dolazi do pojave tjemenice?

Iako se nekada tjemenicu povezivalo s lošom higijenom, oni zapravo uopće nisu povezani. Znamo da se naša koža redovito manje ili više ljuska i tako se obnavlja. Ne primjećujemo to jer uglavnom odumrlu kožu uklonimo pilinzima, ručnikom nakon tuširanja ili otpadne u dodiru s odjećom ili posteljinom. Kod beba se isto koža obnavlja i ljuskanje je sasvim normalno. No, kada dolazi do pojačanog lučenja lojnih žlijezda taj sebum onemogućava ljuskicama da otpadnu, već one ostaju slijepljene masnim sebumom. Bebu tjemenica ne boli, ona nije zarazna, samo je ponekad dosadna i bit će potrebno strpljenje i malo drugačija njega dok u potpunosti ne nestane.

Iako nije pronađen točak uzrok, tjemenica se češće pojavljuje kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom i kod beba s većoj porođajnom tjelesnom težinom.

Koliko traje uklanjanje tjemenice?

Ovisno o veličini zahvaćenog područja, ali i samoj debljini tjemenice postupak uklanjanja možda će biti potrebno ponoviti nekoliko dana za redom dok u potpunosti ne nestane. Važno je nikako ne čupkati i trgati tjemenicu koja je još slijepljena uz bebinu kožu kako ne biste napravili ranice koje mogu biti pogodno tlo za razvoj brojnih bakterija.

Važno je uklanjati tjemenicu kada ju primijetite jer se u suprotnom ona može početi širiti i zahvatiti cijelu bebinu glavu, čime biste uklanjanje bitno otežali.

Tjemenica se može javiti vrlo brzo nakon rođenja, a uglavnom nestaje do 3. mjeseca starosti bebe.

Kako tretirati tjemenicu da što prije nestane?

Tretiranje tjemenice se savjetuje nekoliko sati prije kupanja ili u večernjim satima.

Umasiravanje ulja

Maslinovo ili još bolje bademovo ulje lagano i nježno utrljajte na mjesta koja su zahvaćena tjemenicom. Potom pustite neko vrijeme da ulje odstoji na tjemenici kako bi ju omekšalo.

Ostaviti ulje da djeluje

Ponekad je dovoljno sat ili dva, dok se kod zadebljale tjemenice savjetuje utrljati ulje u večernjim satima i ostaviti preko noći. Ako vani nije prevruće nakon nanošenja ulja bebi stavite pamučnu kapicu koja će olakšati omekšavanje tjemenice. Ako su temperature visoke i beba je nervozna kad joj se stavi kapica, tada možete staviti ispod bebine glavice tetra pelenu i tako spriječiti da se posteljina ili podloga na kojoj beba leži uprlja uljem.

Kupanac

Nakon što je ulje odstajalo na tjemenu vrijeme je za kupanje bebe. U toploj vodi će ljuskice dodatno omekšati pa možda već kod prvog kupanja uspijete ukloniti velik dio ljuskica.

Mokru glavicu lagano masirajte mokrom gazom ili krpicom za kupanje. Budite nježni kako ne biste otrgnuli ljuskice koje se još uvijek drže za bebinu kožu. Dijelove koji zahtijevaju grublje trljanje svakako ostavite i ponovite postupak i sljedeću večer.

Suzdržite se od bilo kakvog pretjeranog diranja tjemenice izvan perioda kupanja. Na svakom mjesto gdje dođe do nasilnog uklanjanja tjemenice ostaje otvorena ranica koja je izložena virusima, bakterijama i gljivicama iz okoline.

Sušenje tjemena i češljanje “na suho”

Nakon što ste uklonili omekšali dio tjemenice trljanjem kod kupanja, temeljito osušite bebinu glavicu jer vlaga pogoduje daljnjem širenju tjemenice. Tada možete pokušati ostatak ukloniti češljanjem bebe nježnom četkom namijenjenom upravo novorođenčadi.

Postupak ponovite svaki dan dok tjemenica potpuno ne nestane.

Ako kroz nekoliko dana svakodnevnog pravilnom tretiranja tjemenice ne uočavate nikakvo poboljšanje, tada savjetujemo pokušajte tjemenicu tretirati šamponima ili pjenama upravo ove primjene.

Kada posjetiti liječnika?

Postoji nekoliko situacija koje zahtijevaju odlazak liječniku, a povezane su s tjemenicom:

  • Ako ni korištenje specijaliziranih pjena i šampona ne pomaže
  • Ako se tjemenica širi bez obzira na tretiranje
  • Ako primjećujete da su ljuskice mokre ili da ima sukrvice ili krvi na području zahvaćenom tjemenicom
  • Ako primjećujete da bebu tjemenica svrbi
  • Ako ništa ne pomaže kod uklanjanja tjemenice, a beba je starija od 4 mjeseca, savjetuje se s liječnikom kako biste utvrdili radi li se možda o nekoj vrsti dermatitisa
Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o tjemenici?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledaj video i saznaj više o tjemenici!