Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Dječje zdravlje Kako se lako i brzo riješiti uši iz kose?

Kako se lako i brzo riješiti uši iz kose?

Roditelji vrtićke i školske djece povremeno se susreću s ovim poznatim nametnikom kojeg se ponekad jako teško riješiti. Ako ih se ne riješimo odmah, često borba s njima prerasta u začarani krug i komplicira život jer uši mogu prijeći na druge ukućane i nastaniti se u igračkama i posteljini.

Što sve trebate znati o ušima i gnjidama?

Uši i gnjide mali su ektoparaziti koji se nastanjuju u kosi i tjemenu. Dok uš naraste oko 2 milimetra (ženke i više), jajašca su manja od milimetra. Na svom tijelu uš ima 3 para nogu koje im omogućavaju da se čvrsto drže za vlas, a u usnoj šupljini imaju nešto nalik na iglu putem čega se hrane tako što buše rupice u tjemenu i sišu krv. Iako su bezopasne, sa sobom nose ne tako ugodne simptome koji su često vrlo uporni i teško ih se riješiti. Najčešća zabluda je da uši skaču s djeteta na dijete, što nije istina, već se šire direktnim kontaktom glave o glavu, ali i preko posteljine, češljeva, ručnika ili plišanih igračaka s kojima je dijete koje ima uši bilo u direktnom kontaktu.

Pediculus humanus capitis, nama poznatija kao uš, nastanjuje se na vlasištu, a hrani se krvlju zaražene osobe. Ubodi nisu bolni, no mikroožiljak koji ostaje na koži često svrbi i dodatno se iritira čestim češanjem i češljanjem. Ovaj parazit pojavljuje se isključivo kod ljudi, pa tako kućni ljubimci ne mogu biti izvor zaraze. Iako se problem uši prije povezivao s nedovoljnom higijenom, to je zapravo potpuno pogrešno vjerovanje. Uš kada se nastani na vlasištu, ona se ne može ukloniti redovitim pranjem kose uobičajenim šamponima, a neka istraživanja čak spominju povećan rizik za pojavu uši upravo na čistoj kosi jer je ovim malim parazitima ugodnije upravo na čistom vlasištu.

Dodatni problem nakon pojave uši jest taj što one vrlo brzo izlegu jajašca koja nazivamo gnjidama, pa ih tako odrasla ženka tijekom svog životnog vijeka od otprilike tridesetak dana može izleći između 100-300. Jajašca se polažu tik uz korijen kose, osobito u stražnjem dijelu glave i bočno uz uši, a kako bi ona bila još otpornija ženka luči određenu vrstu sluzi/ljepila iz svojih reproduktivnih organa koja ih dodatno štiti, ujedno otežavajući njihovo uklanjanje. Jajašca se legu nakon tjedan dana i uši vrlo brzo postaju spremne za razmnožavanje i zadavanje dodatne glavobolje vama koji ih se želite što prije riješiti.

Sezonska pojavnost uši u vrtićima i školama

Prema prodaji proizvoda za uši možemo zaključiti da su one prisutne tijekom cijele godine, no period hladnijih mjeseci, osobito u vrijeme jesenskog polaska u vrtiće i škole, uvijek se može primijetiti da je ovaj problem češći i izraženiji. Tome svakako pogoduje što su djeca više u zatvorenim prostorima, pa su i igre drugačije, glave se češće dodiruju, a tu je i posteljina i kape preko kojih se uši mogu prenijeti.

U ovo doba godine svakako treba posvetiti više pažnje pregledima glave i početi rješavati problem čim ga uočite. Vrlo je važno odmah o problemu obavijestiti odgajateljicu ili učiteljicu kako bi se problem rješavao odmah na razini grupe/razreda i tako se izbjegle ponovne uši nakon što ih se uspješno riješite.

Najčešći mitovi o ušima

Već godinama se uz pojam pojave uši vezuju i neke tvrdnje koje su se pokazale neistinitima. Donosimo vam najčešće mitove o ušima:

  • Skaču s glave na glavu – Uši zapravo ne skaču, ne lete, one tek šetaju s glave na glavu, sa posteljine na glavu, sa glave na tuđu kapicu i tako u krug, pritom često ostavljajući dio ekipe za sobom i u vrlo kratkom periodu uši mogu izazvati pravi mali kaos u grupi djece koja mnogo vremena provodi zajedno u bezbrižnoj igri.
  • Pojavljuju se zbog loše higijene – U prošlosti su često djeca koja su imala uši bila smatrana prljavima i da ne održavaju redovito osnovnu higijenu, no istraživanja dokazuju upravo suprotno, uši vole čisto tjeme.
  • Prenose ih kućni ljubimci – Uš koja se nastanjuje na vlasištu i kosi nije ljubitelj kućnih ljubimaca, pa na njih ne prelazi i samim time kućni ljubimci ne mogu biti izvor zaraze niti prijenosnici.
  • Rješavanje uši dovodi do uništavanja kose – Prije su se koristila jako agresivna sredstva kako bi se uši uklonile, no sada to više nije tako. Iako su uši vrlo uporne i tvrdoglave, nećete morati šišati ili uništiti kosu kako biste ih se riješili.
  • Uši su opasne – Uši zapravo nisu opasne, već samo vrlo dosadne i neugodne. Osim samog šetanja po vlasištu koje zasigurno nije ugodno, tu je i njihovo hranjenje sa krvi domaćina. Iako se ubod ne osjeti, malena ranica koja ostaje na tjemenu često svrbi i izaziva veliku nelagodu kod djece.

Što poduzeti ako posumnjate na uši?

Ako primijetite da dijete više dodiruje kosu i češe se ili ako iz vrtića/škole dobijete informaciju da su se pojavile uši, tada je vrijeme za pojačanu kontrolu. Osim češćih pregleda djetetove glave, poželjno je povećati oprez kod svih članova obitelji. Imajte na umu da prilikom prvog pregleda možda nećete uočiti uši jer one često bježe, ali će možda biti gnjida koje su teže uočljive. Ovdje si pokušajte olakšati korištenjem povećala. Kada su uočene gnjide postavlja se dijagnoza ušljivosti.

Češće pranje kose nema velikog učinka jer obični šamponi ne uklanjaju i ne ubijaju uši i gnjide. Dodatna higijena u vidu češće promjene posteljine, ručnika i djetetovih kapa i odjeće koja se oblači preko glave može biti od koristi ako se peru na visokim temperaturama (preko 60 stupnjeva). Ove mjere neće spriječiti da se uši izlegu iz gnjida, no može smanjiti rizik od prijenosa na ostale ukućane. Predmete s kojima je dijete bilo u doticaju, a ne smiju se prati, dovoljno je dva tjedna držati u vreći bez dotoka zraka.

U borbi s ušima, kako bi bila što uspješnija, moraju sudjelovati svi, od roditelja koji odmah trebaju reagirati (kako u smislu kontaktiranja vrtića/škole, tako i u smislu hitnih pregleda), djeteta čije strpljenje će uvelike olakšati ili otežati cijeli proces, preko odgajatelja/učitelja koji često prvi uočava problem. U slučaju da se zaraza proširi, ponekad je potrebna i pomoć epidemiologa koji će pomoći skratiti ovaj dugotrajni proces borbe s upornim nametnikom.

Učinkovite metode rješavanja ovog nametnika

Prvi korak u rješavanju ovog nametnika jest prekinuti njegov ciklus množenja, no često je problem kako pronaći idealnu metodu? Koju god metodu ili kombinaciju koristili, važno je zgnječiti uši i gnjide kada ih pronađete.

Brojni preparati u obliku losiona ili šampona

Ovi proizvodi uglavnom djeluju na uši, no ne i na gnjide, stoga je postupak tretiranja vlasišta potrebno ponoviti barem dva puta u periodu od tjedan do desetak dana (toliko je otprilike potrebno da se iz gnjida izlegu uši). No, na tržištu su dostupni i proizvodi koji u jednom tretmanu uništavaju i uši i gnjide, stoga savjetujemo da se prije kupnje svakako raspitate koji su to proizvodi kako biste si olakšali cijeli postupak, ali i uštedjeli vrijeme i novac.

Ispiranje kose zakiseljenom vodom

Ova metoda smatra se donekle korisnom u uklanjanju gnjida sa kose, no ova metoda će uglavnom zahtijevati kombinaciju sa mehaničkim uklanjanjem. Nažalost, djelovanje zakiseljene vode nema nikakav utjecaj na uši.

Električni češalj

Postoje posebni češljevi koji djeluju na principu vrućeg zraka koji je kod duže primjene poguban za uši. U ovu svrhu se ponekad znalo koristiti i obično sušilo za kosu jer uš zagrijavanjem gubi vlagu i s vremenom ugiba. Električni češalj električnim nabojem ubija uš kada dođe s njom u kontakt, no postoji jedna negativna strana, a to je da ne djeluje na gnjide.

Običan češalj

Još jedna naporna i dugotrajna metoda mehaničkog uklanjanja uši i gnjida jest vrlo gust češalj. Sve što vam je potrebno je češalj, strpljenje i dobar vid. Nažalost, da biste se gnjida i ušiju trajno riješili, potrebno je ukloniti sve do zadnje, što je zapravo nemoguće bez pomoći nekog učinkovitog sredstva.

Biovitalis u svojoj bogatoj ponudi proizvoda, sada ima i nešto stvoreno upravo za problem uši i gnjida u kosi.

Losion protiv uši i gnjida je 100% učinkovit u suzbijanju i uši i gnjida i to u samo 15 minuta, a pritom ne zahtijeva iščešljavanje kose pramen po pramen. Ako ne vjerujete da uklanjanje ovog dosadnog nametnika može biti brzo, lako i mirišljavo, pogledajmo što kažu istraživanja!

In vitro ispitivanje učinkovitosti provedeno je u suradnji s Fundación Tecnalia research and innovation, San Sebastian, Španjolska na 3 grupe sa 10 odraslih uši i 10 gnjida. Rezultati su se bilježili na 5, 15, 30, 60, 180 minuta i 18 sati nakon primjene proizvoda za uši, a 7 dana nakon primjene za gnjide. I rezultati pokazuju 100%-tnu učinkovitost ovog proizvoda u suzbijanju uši.

Primjena proizvoda je vrlo jednostavna, aplikatorom se nanosi na suhu kosu, nije potrebno iščešljavanje pramen po pramen i nema iritacija. Sastojci ovog losiona su potpuno sigurni i primjereni i za najosjetljivije vlasište jer ne sadrži pelikulicide s neurotoksičnim djelovanjem kao drugi proizvodi slične namjene. Tajna ovog proizvoda je u dimetikonu, sigurnom silikonu koji vrlo brzo guši uši i gnjide. Losion smiju koristiti djeca starija od 6 mjeseci i odrasli.