Grčevi kod beba (kolike)

Grčevi kod beba (kolike)

Grčeve kod malih beba najlakše je prepoznati po iznenadnom snažnom plaču koji je vrlo teško umiriti. Uz plač, beba postaje nemirna i često privlači noge prema tijelu, dok su šakice čvrsto stisnute. Postoje brojne metode kojima se mogu pokušati umiriti grčevi, dok kod malog postotka djece nažalost ne pomaže ništa osim čekanja da grčevi sami prođu.

Kako prepoznati grčeve kod beba?

Dok neke bebe grčevi potpuno zaobiđu, većina beba ipak prolazi kroz fazu grčeva koji mogu trajati tek nekoliko dana, pa sve do nekoliko tjedana. Beba počinje iznenada plakati i često je plač popraćen vriskovima a trbuščić postaje napuhnut i tvrd. Uz to, beba stišće šakice, stopala su hladna i privlači noge tijelu. Mogu se javiti kod svih beba, neovisno jesu li dojene ili na adaptiranom mlijeku, iako se kod dojenčadi obično javljaju nešto kasnije. Grčevi obično kreću nedugo nakon hranjenja.

Kada se javljaju grčevi kod beba?

Grčevi se obično javljaju najmanje tri dana u tjednu, obično u isto doba dana, najčešće je to u popodnevnim satima. Ako je dijete zdravo, nahranjeno, u suhoj peleni i ne postoji razlog za plač, tada se vjerojatno neutješan plač javlja upravo zbog grčeva. Mogu se javiti već u prvim tjednima bebinog života i potrajati sve do 3 mjeseca starosti bebe. Tada u pravilu prestaju jer bebina crijeva sazrijevaju i lakše probavljaju mlijeko koje jedu.

Nedonoščad ima veći rizik za pojavu grčeva. Kod dojene djece grčevi se javljaju nešto kasnije, oko šestog tjedna starosti, dok se kod beba na adaptiranom mlijeku mogu javiti već od trećeg tjedna starosti.

Grčevi se podjednako javljaju kod beba neovisno o spolu, načinu hranjenja (bočica ili dojenje) i alergijama u obitelji i pogađaju svako 4.-5. dijete.  Kod beba čije majke su anksiozne ili depresivne, ali i kod beba majki pušačica, grčevi se javljaju nešto češće.

Zašto dolazi do pojave grčeva kod beba?

Iako zapisi o grčevima kod beba postoje čak iz 2. stoljeća, još uvijek nije u potpunosti razriješen misterij zašto se oni javljaju. Povezuju se s anksioznošću majke, postporođajnom depresijom i češći su kod prvorođene djece, kao i kod djece starijih rodilja.

Važno je imati na umu da grčevi ne ostavljaju nikakve posljedice na vašu bebu, već beba osjeća tek trenutnu nelagodu ili blagu bol uslijed otežanog probavljanja hrane zbog nedovoljno razvijenih crijeva. Tada dolazi do napuhavanja crijeva i trbuščića i beba uvijek osjeća olakšanje kada uspije ispustiti vjetar.

Grčevi se mogu javiti i kod beba koje takozvano “halapljivo” jedu, odnosno nagutaju se dosta zraka kod hranjenja i nemogu sav zrak izbaciti podrigivanjem nakon jela.

Ostali razlozi uzroka kolika o kojima se često govori, no još uvijek nema dokaza koji bi sa sigurnošću potvrdili da su upravo oni uzroci kolika su sljedeći:

 • Alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka
 • Intolerancija na laktozu (uzrokuje nadimanje)
 • Nedovoljna razvijenost crijeva
 • Nedovoljna razvijenost središnjeg živčanog sustava (pojačana osjetljivost crijeva)
 • Stresne situacije za majku i obitelj

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

 • Iako je beba koja ima grčeve vrlo uznemirena, prvi korak je pokušati ju umiriti fizičkim kontaktom. Dodir kožom na kožu i masiranje trbuščića kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu mogu pomoći bebi pružiti osjećaj sigurnosti te tako ju umiriti. Masiranje će potaknuti probavu i olakšati bebi da izbaci zrak nakupljen u crijevima.
 • Nošenje bebe u uspravnom položaju, uz lagano ljuljuškanje može umiriti bebu i smanjiti grčeve.
 • Prilikom hranjenja važno je podizati bebu da podrigne jer to može ublažiti grčeve. Kod beba sa izraženim grčevima savjetuje se podizati bebu da podrigne i nekoliko puta tokom hranjenja. Osim podizanjem na rame, bebu možete potaknuti na podrigivanje i stavljanjem preko nogu da leži na trbuhu dok lagano masirate bebina leđa.
 • Ako beba doji, savjetujte se sa stručnjacima o najboljim položajima za dojenje i pravilnom prihvaćanju bradavice u usta kako beba tijekom dojenja nebi gutala i zrak.
 • Kod beba koje se hrane na bočicu važno je pronaći idealnu bočicu koja bebi onemogućava uvlačenje zraka, već guta samo mlijeko. Danas postoje i brojne bočice protiv kolika koje zahvaljujući slamčici za odzraku onemogućavaju bebi da se naguta zraka.
 • Grijanje bebinog trbuščića termoforom ili toplim ručnikom u nekim slučajevima pomaže kod grčeva.
 • Valja pokušati i sa toplom kupkom koja opušta bebu, pa tako i njezina crijeva i olakšava izbacivanje zraka.
 • Osigurajte bebi umirujuću atmosferu bez puno buke, ljudi i prejakog svjetla koji dijete mogu učiniti još više razdražljivim.
 • Ako primjećujete da su grčevi neredoviti, a vi dojite, pokušajte pronaći uzrok problema u vlastitoj prehrani, jer jedenjem hrane koja napuhuje možete uzrokovati i grčeve kod bebe.
 • Swadling, odnosno motanje bebe (može koristiti običnu tetra pelenu) onemogućava bebi puno pokreta, ali imitira položaj i osjećaj bebe u maternici što ju može umiriti i pomoći u borbi s grčevima.
 • Iako postoje brojne kapi na prirodnoj bazi, jedino što se pokazalo učinkovito u borbi protiv grčeva (iako još nema službenih preporuka) jest davanje probiotika bebi (Lactobacillus reuteri).

Kako izbjeći grčeve?

Iako je nemoguće potpuno izbjeći grčeve kod beba, možete preventivno pokušati smanjiti rizik za njihovo pojavljivanje i to sljedećim metodama:

 • Ako dojite pazite da beba dobro obuhvati dojku prilikom hranjenja jer pravilnim položajem možete izbjeći da beba uz hranjenje guta i zrak i samim time smanjujete opasnost od nadimanja i grčeva.
 • Ako bebu hranite na bočicu pronađite bočicu koja onemogućava bebi gutanje zraka prilikom hranjenja.
 • Nakon hranjenja važno je podignuti bebu da se podrigne kako bi izbacila barem dio nagutanog zraka. Kod beba sa izraženim grčevima savjetuje se podignuti bebu da podrigne i tijekom samog hranjenja.
 • Pokušajte održavati bebin ritam jednakim svaki dan. Pravilan ritam spavanja i hranjenja, kao i ritual umirivanja i uspavljivanja mogu pomoći bebi.

Treba li posjetiti liječnika?

Ako beba dobro napreduje, ne pokazuje nikakve znakove bolesti i simptomi su izolirani isključivo na plač, nemir, privlačenje nožica, stiskanje šakica i nadimanje trbuščića, tada stvarnog razloga za odlazak liječniku nema. Ako grčevi i kod vas izazivaju nemir i sumnje, tada je bolje da posjetite pedijatra kako bi vam potvrdio da je doista riječ samo o klasičnim grčevima.

Također, ako ništa od spomenutih savjeta kako olakšati djetetu ne pomaže i grčevi su pravo mučenje za cijelu obitelj, tada posjetite pedijatra kako biste se savjetovali postoji li još nešto što možete učiniti kako biste olakšali bebi.