Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Dječje zdravlje Fimoza kod dječaka i muškaraca

Fimoza kod dječaka i muškaraca

Fimoza kod dječaka i muškaraca

Fimoza je pojam koji označava nemogućnost prevlačenja kožice preko glavića penisa i ukoliko se radi o patološkom obliku, fimoza zahtijeva liječenje, dok fiziološka (urođena) nestaje spontano s razvojem i rastom djeteta.

Što je fimoza?

Muško spolovilo obavijeno je elastičnom kožom koju nazivamo prepucij. Kada je prepucij toliko uzak da se ne može prevući preko glavića penisa (glansa) govorimo o fimozi. Fimoza može biti fiziološka i patološka. 

Fiziološka fimoza

U slučaju fiziološke fimoze radi se o sljepljenosti prepucija za glans kod rođenja i to je potpuno normalna pojava jer se s vremenom i razvojem prepucij spontano odvaja, najčešće do treće godine života djeteta, tek kod 1-2% dječaka ona ostaje do iza 18. rođendana i tada se potrebno savjetovati s liječnikom. Ovaj oblik fimoze zapravo je prirodna zaštita od utjecaja amonijaka iz urina, posebno u periodu kada je dijete u pelenama. Kožicu odnosno prepucij, ne bi trebalo na silu prevlačiti kod beba jer može dovesti do oštećenja ionako osjetljivog tkiva i tanke kože i tako stvoriti idealno okruženje za razvoj bakterija koje dovode do daljnjih infekcija, pogotovo kod malih beba koje su u pelenama i spolovilo je često u kontaktu s urinom i stolicom. Nakon kupanja, kada je koža omekšana, možete pokušati povući nježno prepucij unazad, no nikako ti ne činite na silu. Prilikom spontanog odvajanja prepucija dolazi do stvaranja bijelog sloja uz glavić penisa, no nema razloga za strah, jer se ne radi o infekciji, već odumrlom tkivu koje se jednostavno uklanja prilikom kupanja.

Patološka fimoza

Za razliku od fiziološke, čije liječenje nije potrebno jer prolazi sama od sebe, patološka fimoza ipak zahtijeva liječenje. Kod patološke fimoze prepucij je toliko sužen da se ne može jasno vidjeti otvor uretre, potreban je povećan napor kod mokrenja i prepucij se ne može prevući iza glavića penisa. Dok je u nekim slučajevima patološka fimoza urođena, do nje može dovesti i nasilno prevlačenje prepucija prilikom kojeg dolazi do oštećenja koje dovodi do patološke fimoze, ali i neke kožne bolesti i loša higijena.

Simptomi patološke fimoze

Simptomi patološke fimoze lako su uočljivi:

 • Otežano mokrenje
 • Isprekidan mlaz urina
 • Bol prilikom mokrenja (lokalizirana u predjelu spolovila)
 • Česte upale
 • Nemogućnost prevlačenja prepucija
 • Crvenilo
 • Svrbež
 • Napuhnutost prepucija prilikom mokrenja (nakupljanje urina unutar prepucija)

Liječenje fimoze

Do treće godine života rijetko postoji potreba za liječničkom intervencijom, eventualno u slučaju infekcije. Ako urođena, odnosno fiziološka fimoza potraje duže od pete godine, tada je preporučljivo posjetiti liječnika. Također, ako je mokrenje bolno, primjećujete crvenilo ili se nategnut prepucij ne vraća nazad, savjetujte se s liječnikom.

Liječenje kortikosteroidima

Prva korak u liječenju fimoze svakako je kortikosteroidna krema kojom se premazuje rub prepucija dva puta dnevno kroz nekoliko tjedana. Ovaj tip kreme bi trebao omekšati i stanjiti prepucij koji će tada biti moguće (u velikom broju slučajeva) prevući preko glavića penisa. Već nakon tjedan do dva moguće je primijetiti napredak. 

Liječenje cirkumizacijom (obrezivanjem)

Ako liječenje kortikosteroidima nije polučilo uspijeh, sljedeći korak ka liječenju fimoze je djelomično ili potpuno obrezivanje. Ambulantnim zahvatom pod lokalnom anestezijom se djelomično ili u potpunosti odstranjuje uzak dio prepucija koji stvara probleme.

Liječenje prepucioplastikom

Prepucioplastika je blaža alternativa obrezivanju jer se plastičnom kirurgijom najuži dio prepucija širi do potrebne veličine. Prednost ove metode jest brži i bezbolniji oporavak u odnosu na obrezivanje.

Liječenje Beaugé tehnikom

Ova metoda je zapravo prirodno i postupno razvlačenje prepucija. Koža koja se redovito i dugotrajno razvlači počne se prirodno širiti, pa tako ova metoda preporučuje muškarcima ustrajnost u masturbiranju uz korištenje kreme koja pomaže u rastezanju kože.

Parafimoza

Parafimoza je stanje u kojem nasilno prevučen prepucij preko glavića više nije moguće prevuči nazad. Prepucij je stegnut iza glavića i to može dovesti do brojnih komplikacija, a najčešće su:

 • Otežana cirkulacija
 • Krvarenje
 • Stvaranje infekcija
 • Jaki bolovi

U slučaju parafimoze potrebno je obratiti se liječniku za pomoć. Ukoliko se prepucij ne uspije prevući nazad snažnim pritiskom na glans, tada je potrebno napraviti rez na najužem dijelu prepucija kako bi se on mogao vratiti na svoje mjesto.

Misliš da znaš sve o fimozi?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Imaš komentar na članak?