fb_pixel

Dječje zdravlje

Kada prvi put kod zubara?

Statistike u Hrvatskoj su poražavajuće kada govorimo o karijesu kod djece i pojavljuje se već u najranijoj dobi. Na lošu statistiku utječe puno faktora, a najvažniji je da ne postoji preventiva na razini države barem ne u dovoljnoj količini. Roditelje se ne educira na vrijeme, loše se hranimo i dajemo djeci noćne obroke koji su glavni krivac za cirkularni karijes.

Tjemenica: kada se pojavljuje i kako ju tretirati?

Tjemenica je naziv za perutanje kože glave (ponekad i kože lica i tijela) uslijed lučenja lojnih žlijezda i uglavnom se pojavljuje kod novorođenčadi i beba starih do 3 mjeseca.

Ospice: koji su simptomi i kako ih liječiti?

Ospice su najzaraznija virusna bolest. Iako ih uglavnom povezujemo uz specifičan osip na koži koji se širi po cijelom tijelu, znatno opasniji simptomi povezani su uz tegobe dišnog sustava i visoku tjelesnu temperaturu.

Vodene kozice: simptomi i liječenje

Vodene kozice virusna su bolest, prijenosni su i najčešće dolazi do zaraze kod djece, uglavnom predškolske dobi. Zaraziti se mogu i odrasli i simptomi su obično izraženiji i opasnost od rizika veća nego što je to slučaj kod zaraze djece. U rijetkim slučajevima može doći i do ponovne zaraze kod ljudi koji su već preboljeli vodene kozice, no tada su uglavnom simptomi vrlo blagi i bolest prolazi lakše i u kraćem roku. 

Šarlah: što ga uzrokuje i kako se liječi?

Šarlah je zarazna bolest koja uglavnom pogađa djecu školske i predškolske dobi i to uglavnom u jesen. S obirom da se jednostavno prenosi zrakom i dodirom, uglavnom se javlja kao manja epidemija u vrtićima ili školi.

Cerebralna paraliza: kako ju prepoznati?

Cerebralna paraliza nije bolest, kako se to često misli, već stanje uzrokovano oštećenjem mozga bebe. Do tog oštećenja može doći u trudnoći, ali i tijekom samog poroda ili u prvim tjednima djetetova života kada je beba još najosjetljivija.

Anksioznost: simptomi i liječenje

Anksioznost je emocionalno stanje koje podrazumijeva osjećaj nervoze, iracionalne zabrinutosti, panike i stresa. Manifestira se kroz napadaje koji se pojavljuju rjeđe i češće, ovisno o težini anksioznosti. 

Bolovi u trbuhu kod djece

Iako su bolovi u trbuhu prva asocijacija klincima kako izmisliti razlog i izbjeći nešto što ne žele, oni su ipak vrlo često i objektivna pojava. Utješna činjenica jest to da bolovi u trbuhu kod djece u većini slučajeva ne ukazuju na ozbiljnu bolest, već su tek beznačajna bol koja brzo i bez posljedica prolazi. Roditeljima kod bolova u trbuhu prvo pada na pamet strah od upale slijepog crijeva, no to je uzrok bolova u vrlo malom postotku.

Izdvojeni sadržaj

Popularni recepti

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj