fb_pixel

Dječje zdravlje

Zašto je lakše preživjeti dan uz veće dijete nego uz malu bebu?

Majka si i ponekad se čini da će biti nemoguće preživjeti dan, no ipak sve nekako prođe?

Kako tijekom prve godine prepoznati da dijete treba pomoć logopeda?

Poznavanje linije urednog jezičnog razvoja omogućuje nam prepoznavanje prisutnosti određenih vrsta ponašanja kod djeteta. Ako su ona rijetka ili izostaju, važno je što prije uključiti dijete u ranu intervenciju.

Kada prvi put kod zubara?

Statistike u Hrvatskoj su poražavajuće kada govorimo o karijesu kod djece i pojavljuje se već u najranijoj dobi. Na lošu statistiku utječe puno faktora, a najvažniji je da ne postoji preventiva na razini države barem ne u dovoljnoj količini. Roditelje se ne educira na vrijeme, loše se hranimo i dajemo djeci noćne obroke koji su glavni krivac za cirkularni karijes.

Tjemenica: kada se pojavljuje i kako ju tretirati?

Tjemenica je naziv za perutanje kože glave (ponekad i kože lica i tijela) uslijed lučenja lojnih žlijezda i uglavnom se pojavljuje kod novorođenčadi i beba starih do 3 mjeseca.

Ospice: koji su simptomi i kako ih liječiti?

Ospice su najzaraznija virusna bolest. Iako ih uglavnom povezujemo uz specifičan osip na koži koji se širi po cijelom tijelu, znatno opasniji simptomi povezani su uz tegobe dišnog sustava i visoku tjelesnu temperaturu.

Vodene kozice: simptomi i liječenje

Vodene kozice virusna su bolest, prijenosni su i najčešće dolazi do zaraze kod djece, uglavnom predškolske dobi. Zaraziti se mogu i odrasli i simptomi su obično izraženiji i opasnost od rizika veća nego što je to slučaj kod zaraze djece. U rijetkim slučajevima može doći i do ponovne zaraze kod ljudi koji su već preboljeli vodene kozice, no tada su uglavnom simptomi vrlo blagi i bolest prolazi lakše i u kraćem roku. 

Šarlah: što ga uzrokuje i kako se liječi?

Šarlah je zarazna bolest koja uglavnom pogađa djecu školske i predškolske dobi i to uglavnom u jesen. S obirom da se jednostavno prenosi zrakom i dodirom, uglavnom se javlja kao manja epidemija u vrtićima ili školi.

Cerebralna paraliza: kako ju prepoznati?

Cerebralna paraliza nije bolest, kako se to često misli, već stanje uzrokovano oštećenjem mozga bebe. Do tog oštećenja može doći u trudnoći, ali i tijekom samog poroda ili u prvim tjednima djetetova života kada je beba još najosjetljivija.

Izdvojeni sadržaj

Razvoj bebe

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj