Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Beba Pelenski osip: Zašto se javlja i kako ga izbjeći?

Pelenski osip: Zašto se javlja i kako ga izbjeći?

Svaka mama barem jednom se susrela s pelenskim osipom kod bebe, a znamo da taj prvi susret nikako nije ugodan. Bez obzira na uzrok, upaljena bebina koža svakako nije prizor koji ijedna mama želi vidjeti. 

Kako prepoznati pelenski osip?

Nekoliko je karakterističnih obilježja po kojima ćete odmah prepoznati pelenski osip, upalnu reakciju kože na brojne moguće čimbenike. Prvi i glavni je svakako da se javlja na pelenskom području, povremeno se može proširiti i na okolno područje, najčešće bedra i donji dio trbuščića. Pelenski osip obično započinje crvenilom i u nekoliko sati može se pretvoriti u ozbiljno upaljenu kožu koja je topla na dodir, vrlo osjetljiva i bolna, a uz crvenilo javlja se i oticanje kože u zahvaćenom području. 

Ako se osip ne uspije brzo umiriti često se na iritiranoj koži javljaju maleni mjehurići čijim pucanjem nastaju ranice. Tako oštećenu kožu potom je puno teže potpuno zaliječiti, a dok postoje ranice veći je rizik od gljivičnog oboljenja zahvaćenog područja koje tada zahtijeva posjet liječniku. 

Što dovodi do pelenskog osipa?

Pelenski osip može uzrokovati mnogo toga, donosimo vam najčešće uzroke:

 • Vlažna guza – Neke bebe imaju izrazito osjetljivu kožu i ako se beba ne presvuče netom nakon što je obavila nuždu, koža se nerijetko upali, zacrveni i postaje izrazito osjetljiva na dodir. 
 • Neodgovarajuće pelene i/ili vlažne maramice – Nekim bebama pelenski osip se javlja kao posljedica korištenja određenih pelena ili vlažnih maramica. Birajte što nježnije i provjerene proizvode za kožu vaših najmlađih.
 • Neodgovarajuća krema – Koža se razlikuje od bebe do bebe, pa tako nekim bebama jedna krema savršeno odgovara, dok će drugoj bebi izazvati osip.
 • Prehrana majke – Kod beba koje doje uzrok pelenskim osipom se može skrivati u majčinoj prehrani. Ako bi ovo mogao biti uzrok pelenskog osipa kod vas pokušajte sljedećih nekoliko dana iz prehrane izbaciti namirnice koje mogu biti uzročnik, to je uglavnom kisela hrana, najviše voće i povrće ili pretjerano začinjena hrana.
 • Kada beba krene s uvođenjem kašica pelenski osip može biti i posljedica alergijske reakcije na neku novu namirnicu. Upravo kako bi se namirnica lakše izolirana se prilikom uvođenja kašica savjetuje trodnevno uvođenje jedne po jedne namirnice i to u prijepodnevnim satima kako biste u slučaju alergijske reakcije izbjegli da se to dogodi tijekom noći. 
 • Pelenski osip može biti i reakcija na visoku tjelesnu temperaturu u slučaju bolesti, iako je tada najčešće moguće uočiti osip i na drugim dijelovima tijela. 
 • Ponekad pelenski osip izbije kao reakcija na uzimanje određenih lijekova, najčešće antibiotika kod bebe ili kod mame koja doji. 

Kako pomoći bebi s pelenskim osipom?

Pelenski osip uglavnom je dovoljno tretirati kod kuće i ne zahtjeva liječniku reakciju. Tek ako nakon nekoliko dana ne primijetite poboljšanje, tada se konzultirajte s liječnikom. 

Pomoć bebi s pelenskim osipom podrazumijeva intenzivniju njegu i brigu o pelenskom području u 5 jednostavnih koraka:

 • Pelene presvlačite što češće, po mogućnosti nakon svake obavljene nužde (male ili velike) jer će to, osim što će spriječiti nastanak buduće upale, ujedno i olakšati koži zacijeljivanje i oporavak. Tijekom svakog presvlačenja prebrišite bebu nježnim vlažnim maramica. Iako je možda na prvi pogled beba suha, tragovi urina nalaze se na njezinoj nježnoj koži i potrebno ih je prebrisati prije stavljanja čiste pelene. 
 • Posvetite više pažnje čišćenju pelenskog područja tijekom presvlačenja te svakako koristite dovoljno vlažnih maramica kako biste bili sigurni da ste potpuno očistili kožu. Za svaki segment kože koji brišete koristite novu maramicu kako ne biste eventualne bakterije prenijeli po koži, čime se stanje može pogoršati. Kod djevojčica je ovo posebno važno!
 • Kožu zahvaćenu pelenskim osipom potrebno je mazati nekom masnijom kremom. Iako neki vjeruju da će to začepiti pore, upravo suprotnom, masnija krema namijenjena upravo pelenskom području će na koži stvoriti zaštitni film koji će štititi kožu od daljnjeg nagrizanja urina ili stolice kada dođe u doticaj s njom. 
 • “Luftanje” bebine guze također može pomoći. Ostavljanje bebine guze što više gole bez pelene i odjeće kako bi se upala lakše umirila nije baš praktično s malim bebicama, ali pokušajte barem tijekom svakog presvlačenja ostaviti guzu golu nekoliko minuta, a bebu lagano prekrijte tetra pelenom. Čak i kada ste u žurbi pokušajte bebinoj guzi nakon brisanja vlažnim maramicama ostaviti dovoljno vremena da se posuši prije nego bebu ponovno obučete. 
 • Pažljivo birajte što nježnije pelene i vlažne maramice za najnježniju kožu vaših najmanjih. Koristite isključivo vlažne maramice namijenjene najnježnijoj bebinoj koži, s provjerenim sastojcima i od mekanog materijala koji neće bebinu osjetljivu guzu dodatno iritirati prilikom brisanja. 

Život s malom bebom nikada nije dosadan, zar ne? 

Upravo zato najbolje prijateljice svake mame su vlažne maramice, u početku za njegu bebine kože prilikom presvlačenja, kasnije za lakše čišćenje i bebe i nereda kada krenete s uvođenjem kašicama. Svaka faza djetetovog života donosi nam nove situacije kada samo vlažne maramice mogu spasiti stvar. 

Vjerojatno ne postoji mama koja u svojoj torbi do kraja života neće nositi paketić vlažnih maramica, jer kada djeca odrastu, tu su tate da naprave malo kaosa, zar ne?

Za vas su tu LUPILU vlažne maramice koje će njegovati ono najnježnije, a istovremeno očistiti i najveće “zmazanke”!

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!