Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo Beba Novorođenče: Kako brinuti o njemu u prvim i najosjetljivijim tjednima?

Novorođenče: Kako brinuti o njemu u prvim i najosjetljivijim tjednima?

Novorođenče: Kako brinuti o njemu u prvim i najosjetljivijim tjednima?

Mnogo je budućih roditelja koji se više od ičega boje trenutka kada će prvi puta ostati sami sa svojom bebom. Hoće li znati o njoj brinuti, hoće li ju povrijediti tako krhku i malenu i još mnoga pitanja su koja muče buduće roditelje. Donosimo vam “uputstva za uporebu beba”, odnosno savjete kako brinuti o novorođenoj bebi i pritom ostati smireni i uživati u prvim tjednima s bebicom.

Kako se educirati?

Budući roditelji, pogotovo ako se radi o dolasku prve bebe u obitelj, često su preplašeni i zabrinuti, pa se pokušavaju što je bolje moguće educirati i pripremiti za brigu o novorođenčetu. Čitanje knjiga, specijaliziranih portala i savjetovanje sa majkama iz svoje okoline uvijek su prvi odabir kako se pripremiti na roditeljstvo. Ipak, sve dok ne stignete kući nakon poroda teško vas išta može pripremiti na ostanak nasamo s malom bebom. Važno je da imate podršku bližnjih i partnera, pa će i prvi tjedni proteći lakše.

Oboružajte se strpljenjem, nježnošću i ne sramite se pitati sve što vas zanima. Već u bolnici pitajte sve što vas zanima, a velika podrška može vam biti i patronažna sestra koja će vas posjećivati nakon poroda. Ne zaboravite da je i partner jednako preplašen i budite podrška jedno drugome. Pripremama obroka prije poroda ili dogovorom s majkom/svekrvom/prijateljicom za pomoć u prvim danima možete si uštediti mnogo vremena i živaca i umjesto da kuhate odmoriti kada ulovite vremena.

Promjena pelena

Ako mislite da nećete moći pravilno promijeniti pelenu i presvući bebu, zamolite babicu već u bolnici da vam pokaže detaljnije kako da to učinite ili da vam ukažu na greške prilikom samostalnog presvlačenja novorođenčeta. Osim educiranja kroz brojnu literaturu, nije loše pogledati koji video presvlačenja pelena ili prije poroda vježbati na lutki. Iako možda zvuči smiješno, može vam bitno olakšati prvi susret sa presvlačenjem pelene.

Između 12 i 24 sata nakon poroda beba će obaviti prvo kakanje, takozvani mekonij. Prva bebina stolica bit će tamna i to je sasvim normalno jer je tako beba izbacila sve to je postepeno taložila u crijevima tijekom cijele trudnoće. U prvim danima dok se bebina crijeva još razvijaju neće biti nekog pravila kada i koliko će beba vršiti veliku nuždu. Kod većine beba je to često, nije neobično i više od pet puta u danu. Kako beba bude rasla, tako će i stolice biti sve redovitije, najčešće jednom do dva puta dnevno.

Beba će vjerojatno urinirati tijekom ili netom nakon poroda, pa može proći čak i 24 sata do sljedećeg mokrenja. S obzirom da beba ne unosi puno mlijeka i vode  u tom periodu, to je sasvim normalno. Postepeno će se količina urina povećavati, pa će tako od prvotnih najviše 50 ml dnevno, beba vrlo brzo doći do otprilike 200 ml urina dnevno.

Oblačenje i svlačenje bebe

Kako biste si olakšati u prvim tjednima kada je beba najosjetljivija, nije loše za prve tjedne/mjesece birati odjeću (takozvane “benkice”) koja ima kopčanje duž cijelog tijela i samim time robicu nije potrebno oblačiti/svlačiti preko bebine glave. Važno je da bebu ne odijevate preoskudno, ali niti pretoplo jer novorođenče još uvijek ne može samostalno regulirati tjelesnu temperaturu znojenjem, već se temperatura regulira prikladnim odijevanjem. Računajte da beba ne treba biti ništa puno deblje i toplije odjevena od vas, no svakako je važno izbjegavati propuh, vjetar i osigurati bebu da bude dobro obučena/pokrivena noću.

Kupanje bebe

Dok bebin pupak ne otpadne preporučuje se izbjegavati močenje tog područja, pa je umjesto kupanja u kadici puno bolje bebu skinuti i brisati prvo mokrom krpicom, a potom temeljito sušenje. Pelensko područje možete oprati i pod tušem/pipom dok bebu držite preko jedne ruke potrbuške, a drugom rukom lagano vodom operete pelensko područje.

Kada pupak otpadne i potpuno zaraste, možete početi sa klasičnim kupanje bebe u kadici. Obratite pažnju na temperaturu vode, na dno kadice stavite ručnik ili tetra pelenu kako se bebica ne bi klizala i drugom krpicom lagano prelazite preko bebinog lica, kose, a potom i ostatka tijela. Posebnu pažnju posvetite šakicama, stopalima i pregibima (vrat, ispod ruku, pregibi nogu, prepone) gdje se najčešće zadržavaju “mucice” odjeće, pa najčešće dolazi do nakupljanja tkanina i moguće je crvenilo kože.

U početku, dok se beba ne znoji nije potrebno koristiti nikakve šampone i kupke, a ako to želite, možete koristiti nježne kupke namijenjene bebama ili bademovo ulje. Nakon kupanja nježno i temeljito osušite bebu prije oblačenja. Pokušajte kupanje prakticirati uvijek u isto vrijeme kako bi beba već od prvih dana stvarala rutinu (poželjno prije spavanja) koja će ju umiriti i dati joj osjećaj sigurnosti.

Dojenje/hranjenje

Od svih novosti s dolaskom bebe, uglavnom upravo dojenje zahtijeva najviše prakse i često majkama izaziva najviše muka. Naime, činjenica da imate dovoljno mlijeka nije nažalost dovoljna za uspješno dojenje, vrlo je važno pronaći idealnu poziciju koja odgovara i vama i bebu i pravilno staviti bebu na prsa. Ako beba nije ustima dobro obuhvatila bradavicu dojenje će biti često bezuspješno, beba će ostati gladna, a kod majke se mogu početi stvarati rane na bradavicama koje postaju dodatna prepreka u daljnjem uspješnom dojenju.

Dojenje je toliko prirodno da novorođenče netom nakon poroda ako ima priliku biti kožom na kožu s majkom, ono samo puže i traži bradavicu. Isprva će vam se činiti da dojite 0-24 sata, no vrlo brzo će beba uloviti svoj ritam, želudac će rasti i beba će moći ostati sitom na duži period. Ako beba iz nekog razloga ne može ili ne zna navući mlijeko, a vi osjećate da su dojke pune, svakako se savjetuje izdajanje. Beba će na bočicu pojesti izdojeno mlijeko i biti sita, a vi ćete izbjeći rizik od upale mliječnih žlijezda, odnosno mastitisa, koja može biti vrlo opasna.

Ako iz nekog razloga ne možete ili ne želite dojiti, na vrijeme se opskrbite prikladnim bočicama i adaptiranom formulom. Ako primijetite da je beba nemirna, da se pojavljuju grčevi ili beba često plače, možda joj ne odgovara nešto u ponuđenom mlijeku, pa nije loše pokušati isprobati drugo adaptirano mlijeko i vidjeli dolazi li do poboljšanja. Ne postoji univerzalno pravilo kada i koliko beba treba pojesti, pa je najbolje voditi se praćenjem djeteta. Vrlo brzo ćete naučiti prepoznati znakove kojima vam beba daje do znanja da je gladna, pa neka vam ti znakovi budu vodilja ka količini i učestalosti hranjenja.

Spavanje

Za kvalitetan san važno je dijete umiriti kada dođe vrijeme za spavanje, izbjegavati snažno svjetlo, glasnu priču ili pojačan tv. Otkrijte neke svoje rituale koji vama i bebi odgovaraju i pospješuju kvalitetan san. Beba neka bude obučena u prozračnu odjeću, a kako je kod malih beba teško pokriti bebu bez da se bojite da će dekica ili prekrivač završiti na njenom licu i otežati joj disanje, često je najbolje rješenje vreća za spavanje. Ovisno o dobu godine odlučite se za laganu i tanku vreću za ljetnih mjeseci ili ipak topliju i deblju vreću za zimske bebe.

Zrak u prostoriji gdje beba spava ne bi smio biti pretopao jer bi to moglo bebin san učiniti isprekidanim i laganim. Također je važno bebu presvuči kada primijetite da je pelena mokra kako joj to ne bi remetilo san. U prvim tjednima (nekada i mjesecima) buđenja će biti česta, uglavnom za hranjenje. Kako se volumen želuca bude povećavao, tako će i noćni podoji postajati sve rjeđi.

Pobrinite se da osim ugodne temperature, dotoka zraka i pravilnog odijevanja beba spava na leđima, da madrac bude čvrst bez dodatnih jastučića i prekrivača i da sve igračke budu uklonjene iz krevetića za vrijeme spavanja.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o novorođenčetu?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Pogledajte video i saznajte više o brizi novorođenčeta!