fb_pixel
Naslovnica Trudnoća i roditeljstvo

Trudnoća i roditeljstvo

Iscjedak u trudnoći – kada se zabrinuti?

Vaginalni iscjedak je uobičajena pojava tijekom trudnoće i to u obilnijim količinama. No, neki iscjedci su normalni, a neki će zahtijevati posjet ginekologu.

Plodni dani: kada su plodni dani i kako dolazi do oplodnje?

Plodni dani traju svega nekoliko dana u svakom menstrualnom ciklusu i vezani su uz ovulaciju. Samo tijekom plodnih dana u mjesecu može doći do oplodnje i trudnoće.

Tjemenica: kada se pojavljuje i kako ju tretirati?

Tjemenica je naziv za perutanje kože glave (ponekad i kože lica i tijela) uslijed lučenja lojnih žlijezda i uglavnom se pojavljuje kod novorođenčadi i beba starih do 3 mjeseca.

Folna kiselina: važan vitamin u trudnoći

Folna kiselina je vitamin topiv u vodi, jedan od 8 oblika vitamina B poznatiji kao vitamin B9.

Žgaravica u trudnoći: Kako si pomoći?

Najčešći razlog žgaravice, osobito u posljednjem tromjesečju kada uglavnom i pogađa trudnice, jest pritisak na mišić koji zatvara jednjak na ulazu u želudac. Kako pritisak raste, kiseli sadržaj želuca nadražuje jednjak i njegovu sluznicu što dovodi do žgaravice.

Vježbe za trudnice: zašto je vježbanje važno?

Kao što je to slučaj i izvan trudnoće, vježbanje bitno doprinosi zdravlju organizma i zato ne bi smjelo biti iznimka ni u trudnoći. 

Ospice: koji su simptomi i kako ih liječiti?

Ospice su najzaraznija virusna bolest. Iako ih uglavnom povezujemo uz specifičan osip na koži koji se širi po cijelom tijelu, znatno opasniji simptomi povezani su uz tegobe dišnog sustava i visoku tjelesnu temperaturu.

Vodene kozice: simptomi i liječenje

Vodene kozice virusna su bolest, prijenosni su i najčešće dolazi do zaraze kod djece, uglavnom predškolske dobi. Zaraziti se mogu i odrasli i simptomi su obično izraženiji i opasnost od rizika veća nego što je to slučaj kod zaraze djece. U rijetkim slučajevima može doći i do ponovne zaraze kod ljudi koji su već preboljeli vodene kozice, no tada su uglavnom simptomi vrlo blagi i bolest prolazi lakše i u kraćem roku. 

Izdvojeni sadržaj

Popularni recepti

Izdvojeni sadržaj

Izdvojeni sadržaj