Naslovnica Recepti Umaci Holandez umak

Holandez umak

Holandez umak

Holandez (Hollandaise) umak poznat je još i kao umak od jaja. Odlično se slaže sa šparogama ili ribom. Jednostavan je za pripremu no zahtijeva određeno strpljenje prilikom pripreme.

Holandez umak Holandez umak Holandez (Hollandaise) umak poznat je još i kao umak od jaja. Odlično se slaže sa šparogama ili ribom. Jednostavan je za pripremu no zahtijeva određeno strpljenje prilikom pripreme. Umaci P0DT0H5M0S P0DT0H5M0S domaće

Sastojci

85 g
maslaca
2
žumanjka
voda
limun
sol
kajenski papar
crni papar

Vrijeme pripreme

5 min

Složenost

Priprema

1.
U staklenoj posudi pomiješajte pjenjačom žumanjke i jednu žlicu vode.
2.
Napunite pola lonca vodom te zagrijte vodu na srednjoj vatri. Pričekajte da voda zakuha te onda na lonac stavite staklenu posudu sa žumanjcima. Dno staklene posude treba potpuno prekriti vrh lonca u kojem je voda.
3.
Stalno miješajte žumanjke pjenjačom dok ne postanu kremasti. Pazite da cijelo vrijeme stružete i rubove posude kako se žumanjci ne bi skuhali.
4.
Rastopite maslac te ga dodajte u smjesu sa žumanjcima. Pazite da maslac nije vruć.
5.
Miješajte i kada se maslac potpuno stopi sa smjesom žumanjaka dodajte prstohvat kajenskog papra, prstohvat crnog papra, pola žličice soli te jednu žlicu soka od limuna. Prema željama možete još dodatno začiniti.
6.
S obzirom da se ovaj umak može brzo pokvariti, preporučljivo ga je raditi odmah prije posluživanja. Nije preporučljivo držati umak u hladnjaku, nego ga je najbolje potrošiti u roku 5 sati od pripreme.