Naslovnica Novosti Pravovremena dijagnoza za mala dječja srca – pedijatrijska kardiologija

Pravovremena dijagnoza za mala dječja srca – pedijatrijska kardiologija

Novootvorena ordinacija u Poliklinici Medikol u Zagrebu je pedijatrijska kardiologija na čelu s dr. med. Petrom Detoni, specijalisticom pedijatrije, subspecijalisticom pedijatrijske kardiologije.

Tijekom svog 17-ogodišnjeg radnog iskustva u pedijatriji dr. Detoni je obavila više od 13.000 kardioloških pregleda djece, od kojih gotovo svaki uključuje i ultrazvuk srca.

U pedijatrijsko kardiološkoj ordinaciji Poliklinike Medikol posebnu pažnju poklanjaju otkrivanju i liječenju bolesti srca, srčanih mana i krvnih žila djece i adolescenata, od njihova rođenja do 18. godine života. Osim kliničkog pregleda, razgovora s roditeljima i djecom, uzimanja detaljne anamneze (povijesti bolesti) moguće je djetetu učiniti i subspecijalistički pregled s Doppler UZV-om srca te po kliničkoj indikaciji još i ergometriju, kao i 24-satni Holter srca i 24-satni Holter krvnog tlaka.

Najčešći razlog upućivanja djece na pregled kardiologu je šum na srcu. Osim šuma, tu je osjećaj „lupanja” i/ili „preskakanja” srca, nepravilnog srčanog rada, gubitak svijesti – nesvjestice, plavljenje usana – cijanoza usana, zamaranje kod tjelesne aktivnosti, bol u prsima u mirovanju i kod tjelesnog napora, povišen krvni tlak ili srčana bolest u obitelji. Također, kod manje djece čest razlog je i nenapredovanje na tjelesnoj težini u dojenačkoj dobi.

Pedijatar kardiolog ima važnu ulogu i neophodan je i u djece aktivnih sportaša.

S obzirom na to da sve više djece aktivno trenira neki sport te su treninzi sve naporniji, u Medikolu se može učiniti i kardiološka obrada u sklopu preventivnih pregleda sportaša. Također, postoje stanja i bolesti koje se pokažu tek tijekom vježbanja, a mogu ostati skrivene u mirovanju te je i to jedan važan razlog za preventivne preglede u sportu. Preventivni pregledi sportaša uključuju EKG,  UZV srca, i Ergometriju – test opterećenja srca. Ergometriju – test opterećenja srca, sve češće uz liječnike specijaliste pedijatrije traže i liječnici obiteljske medicine, osobito ako postoji sumnja da se u djeteta/adolescenta u tjelesnom opterećenju javlja neki od simptoma srčane naravi.

Brinimo za zdravlje naše djece!

Za više informacija ili rezervaciju termina javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na broj 0800 78 78 ili posjetite internetsku stranicu www.medikol.hr.