Naslovnica Novosti Kada je pravo vrijeme za bebu?

Kada je pravo vrijeme za bebu?

Odluka o zasnivanju obitelji nije uvijek jednostavna. Ponekad se čini i teža zbog osjećaja kako nikada ne možemo zadovoljiti mjerila koja pred nas postavljaju okolnosti današnjeg svijeta, koji od nas očekuje uvijek više prije nego uspijemo preuzeti ulogu majke. Zbog toga često odluku odlažemo godinu za godinom, prelazeći tako van okvira optimalne biološke dobi za začeće. Brzo se približavamo tridesetima kad se odlučujemo da želimo dijete, i spremni smo za njegov odgoj preuzeti odgovornost i brigu.

Živimo u svijetu gdje okolina od nas uvijek očekuje školovanje – srednja škola, fakultet, magisterij, doktorat… Ukoliko je moguće obrazovanje nastavljamo završavajući razne tečajeve kako ne bi bili premalo obrazovani za tržište rada. Kada dođemo na tržište rada borimo se za posao i ako imamo sreću zaposlimo se. Obično u firmi koja nam za prvo zaposlenje nudi relativno niska primanja, puno posla i obasipa nas radnim zadacima s kojima se nikada nismo susretali. U istom trenutku se družimo i tražimo svoju srodnu dušu. Večeri provodimo opuštajući se uz čašu vina na terasi, balkonu ili klupici u parku. Tražimo partnera, imajući visoke standarde. Konačno nalazimo svoju srodnu dušu, odlučujemo da je sa njim vrijedno graditi budućnost. Budućnost koja mora biti lijepa. Priželjkujemo stan ili kuću – najbolje vlastitu. Podižemo i kredit, s kojim dolazi još veća odgovornost, još više rada i očekivanja. U međuvremenu si svako toliko dozvolimo predah kako se ne bi preforsirali: To je život. Iskušavanje, spoznaja, putovanje,…. Ludilo iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu. Malo potom se nađemo u tridesetima. Zamislimo se i dolazimo do unutarnje potrebe: želim naprijed. Želim obitelj. Želim dijete. Uglavnom čujemo negdje kako biološki sat otkucava.

Parovi se za trudnoću odlučuju sve kasnije pritom nemajući na umu kako je starost žene jedan od ključnih faktora koji utječe na mogućnost trudnoće. Upravo starost majke ima veliki utjecaj na zdravlje djeteta.

Starost i plodnost

Prosječni par nastoji začeti oko pet mjeseci. Podaci svjetske zdravstvene organizacije kažu kako danas gotovo svaki šesti par u reproduktivnoj dobi ima tegobe s plodnosti. O problemima s plodnosti odnosno neplodnosti govorimo ukoliko u jednoj godini uz redovne spolne odnose ne dolazi do začeća. Tegobe s plodnosti su jako povezane s činjenicom da se danas za djecu odlučujemo u starijoj dobi. Ukoliko žene u tridesetima nastoje ostati trudne prosječno šest mjeseci u razdoblju od deset godina ( kada ulaze u četrdesete) nastoje četiri puta duže: dvadeset mjeseci. Izvantjelesna oplodnja je znatno uspješnija kod žena u tridesetima, gdje uspješno zanese više od 40% parova, nakon 40. godine uspješnost pada na svega 10%.

Plodost žene

Jajne stanice se proizvode u određenom razdoblju: žena se rodi sa jednom zalihom jajnih stanica i za vrijeme svake menstruacije jedna propadne. Na zalihu jajnih stanica najveći utjecaj ima broj dosadašnjih menstruacija, odnosno starost žene , osim toga se pregledava broj antralnih folikula u jajniku i hormone kojega nazivamo anti-Mullerov hormone. Pregled kojim ginekolog specijaliziran za neplodnost procjenjuje sposobnost začeća se naziva procjena ovarijske rezerve. Liječnik pregleda gore navedene faktore pomoću krvnih pretraga i ultrazvuka.

Plodnost se smanjuje, rizici za zdravi razvoj ploda rastu

U svemu tome kako plodnost vremenom opada, mogućnost razvoja raznih anomalija ploda raste. Downov sindrom, najčešća genska greška je snažno povezan sa starosti majke. Rizik za bolest koju nazivamo i trisomija 21 sa starosti majke raste, nakon 30. godine eksponencijalno. Jedno od 1300 djece u žena koje zatrudne sa 25 gdoina ima Downov sindrom. Sa 35 godina broj se penje na jedno od 365 rođenih , kod žena starosti 45 godina takva kromosomska pogreška se dogodi u svakoj 30-toj trudnoći.

Rizik za Downov sindrom u živorođene djece (%):

Nifty test preporuča se svim trudnicama, posebno starijim dobnim skupinama trudnica

Nifty test je neinvazivni prenatalni test za otkrivanje rizika za razvoj Downovog sindroma i određenih drugih ( za zdravlje bebe važnih) kromosomskih nepravilnosti kod ploda. Trudnica može napraviti test već sa navršenih 10 tjedana trudnoće. Testiranje je potpuno sigurno za nju i za plod, analiza se temelji na odvajanju i analizi fragmenata slobodne plodove DNA iz krvi trudnice. Potreban je mali uzorak krvi majke. Kroz 6 do 8 radnih dana od uzimanja krvi rezultati su dostupni. Rezultati su izuzetno točni i pouzdani – za najčešće trisomije čak 99%.

Više o testu pogledajte na linku: NIFTY TEST