Naslovnica Novosti Ju-hu, proljeće je tu! Izvedite djecu van i poboljšajte svoj i njihov...

Ju-hu, proljeće je tu! Izvedite djecu van i poboljšajte svoj i njihov imunitet, koncentraciju i san!

Već i ptice na grani znaju – fizička aktivnost ključna je za psihofizičko blagostanje, kako odraslih, tako i djece. Kada joj pridodamo svjež zrak i proljetne temperature imamo dobitnu kombinaciju za zdravlje i osmijeh vašeg djeteta i vas!

Boravak na svježem zraku koristan je i preporučljiv u svim godišnjim dobima no posebno mu se veselimo u proljeće. S obzirom na situaciju u kojoj se trenutno nalazimo i sve izraženiju brigu za zdravlje, aktivnosti za svježem zraku u krugu obitelji odličan su način za zabaviti se i osnažiti svoje tijelo, ali i um.

Mi u Veselim koracima svjesni smo dobrobiti kretanja i igre na otvorenom zato u sklopu našeg vrtića posebnu pažnju pridajemo boravku naših mališana na svježem zraku. Kako biste i vi što kreativnije iskoristili boravak na otvorenom pripremili smo za vas i popust u našem web shopu Veseli koraci gdje sigurno i lako možete kupiti kvalitetnu i osobno iskušanu opremu i igračke potrebne za vaše dijete od 1. do 6 godine života!

No prije svega, saznajmo na koji sve način boravak na otvorenom može pomoći razvoju i boljitku vašeg djeteta kao i što sve možete raditi sa svojim mališanom u prirodi, ali i na igralištu!

1. Kretanje na svježem zraku čini djetetov, ali i vaš organizam otpornijim na bolesti

Oko mnogih tema znanstvenici se ne slažu, ali oko jedne su suglasni – kretanje je nužno za funkcionalno i zdravo tijelo. Živa bića stvorena su za kretanje, ono pozitivno utječe na naš kardiovaskularni, dišni, probavni, lokomotorni sustav, na emocije i mentalno zdravlje. Kretanje na otvorenom važno je i zbog vitamina D, iznimno bitnog za razvoj koštanog, ali i imunosnog sustava.

Počnite s nečim jednostavnim poput hodanja sa svojim mališanom. Za šetnju parkom, šumom ili šetnicom uz more odaberite funkcionalna Kinderkraft kišobran kolica sklopiva u samo jednom potezu, s amortizerima na kotačima koji su spremni i za najteže terene!

2. Pozitivno utječe na motorički razvoj djeteta

Razvoj motoričkih vještina izuzetno je bitan u sveukupnom razvoju djeteta. Igrajući se u pijesku ili u šumi s grančicama i lišćem dijete razvija sposobnost korištenja ruku kao alata.

Za zabavni razvoj ravnoteže, ali i samopouzdanja odaberite bicikl s pomoćnom kotačićima koji se mogu skinuti ili pak balansirajući Zopa bicikl bez pedala s podesivom visinom sjedala i ručki koji će vašeg mališana služiti od 18 mjeseci do 3 godine.

Za mališane do dvadeset kilograma tu je jednostavan bicikl bez pedala Chipolino Casper koji se nalazi u našoj akcijskoj travanjskoj ponudi!

3. Poboljšava koncentraciju, pamćenje, ali i rješavanje problema

Za dijete je bitno da prima podražaje iz okoline kako bi se njegov kognitivni sustav pa tako i inteligencija razvili. Aerobne aktivnosti tu su iznimno bitne pa tako poznati stručnjak za odgoj djece, član Mense  i Vijeća za darovitu djecu, Ranko Rajović preporučuje roditeljima da vode djecu na planinarenje, u šetnju na igralište.

Važnost nesputane igre, u kojoj nemaju „sve na gotovo“ te u kojoj si sama trebaju pronaći zabavu, stvoriti svoje igre, naglašava i pedijatrica Claire McCarthy  s Harvard Healtha. Što ih bolje može potaknuti na aktivnu igru od boravka u šumi ili na poligonu za igranje!

4. Razvija svijest o prirodi i okolišu

Djeca su budućnost našeg planeta, a mi kao roditelji dužni smo ih upoznati s krhkim ljepotama Zemlje, kako bi osvijestila koliko je važno obazrivo se ponašati prema našem jedinom domu.

Neka upoznaju kako drveće izgleda u sva godišnja doba, neka otkriju čari piknika u prirodi na prozračnoj, ali čvrstoj dekici od pamučnog muslina. Potaknite ih da sami napune ovaj prekrasni set za jelo poznatog njemačkog brenda Sterntaler i veselo se spreme za izlet u prirodi!

5. Igra na otvorenom čini dijete, ali i roditelja sretnim i pomaže balansirati raspoloženje

Nemojte čekati, spakirajte djetetov ruksak, ponesite mu igračku koju može grliti tijekom puta do vašeg odredišta i krenite! Ako idete automobilom, ne zaboravite na kvalitetnu autosjedalicu . Za novorođenčad pa sve do 9 mjeseci preporučujemo Cybex Cloud Z i-size te Chipolino Techno, nešto povoljniju, ali i dalje autosjedalicu vrhunske kvalitete za djecu od rođenja do 36 kilograma. Za one malo starije tu su odlične sjedalice Cybex Solution S i-fix.

Otišli do obližnjeg parka ili na izlet u drugi grad, vjerujemo da ćete se zabaviti i povezati sa svojim mališanom! Ako ipak zapnete u kući na neko vrijeme, postoje načini na koje možete zainteresirati, ali i aktivirati svoje dijete. Pogledajte našu ponudu igračaka za kućni prostor, – trampoline, tobogani, traktore na pedale, guralice.

Za sve čitatelje & čitateljice Veseli koraci web shop nudi 10% popusta na sav asortiman uz kod maminkutak10 koji možete unijeti prilikom kupnje.

Za sve savjete oko proizvoda, ali i za prijedloge aktivnosti koje možete provoditi s djecom, slobodno nam se javite, rado ćemo podijeliti s vama naše bogato roditeljsko, ali i odgajateljsko iskustvo!

Izvori informacija o benefitima kretanja i boravka na otvorenom:

  1. https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/kako-uspjesno-razvijati-iq-djeteta-kroz-igru-20130604
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/6-reasons-children-need-to-play-outside-2018052213880
  3. https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/pozitivni-ucinci-igre-na-svjezem-zraku/