Naslovnica Lifestyle Kako temeljito očistiti kožu lica?

Kako temeljito očistiti kožu lica?

Svi maštamo o lijepoj i njegovanoj koži, bez prištića i crvenila, no često nam se čini da je to nemoguće postići bez skupih tretmana i kremica. Glavna tajna njegovane kože jest upravo u njezinom temeljitom čišćenju. Pritom treba voditi računa da se koža ne smije previše mehanički tretirati, ali ni isušiti.

Bez obzira na godine proces čišćenja lica podjednak je, moguće je prilagođavati proizvode tipu kože i problemima koje s kožom imate. Također, bez obzira nosite li svakodnevno težak make-up ili se uopće ne šminkate, lice je potrebno čistiti ujutro i navečer.

Upravo proizvodi za čišćenje lice s obzirom na vašem licu ostaju najkraće i temeljito ih ispiremo mogu biti jeftiniji sve dok vidite da odgovaraju vašoj koži, ne izazivaju iritacije i temeljito ju čiste.

Krenimo sa glavnim koracima za temeljito čišćenje:

Otapanje krema i šminke uljnim proizvodima

Otapanje šminke, ali i izlučenog seruma ili kreme nakupljene u porama započinjemo prvim korakom čišćenja kada proizvode na bazi ulja (ulja ili balzami) nježno utrljavamo u kožu. Proizvodi namijenjeni skidanju šminke nježni su pa njima možete čistiti i oči i područje oko očiju. Ako primijetite da su oči crvene ili osjetljive na neki od proizvoda, tada uvedite poseban proizvod za okoloočno područje za tu namjenu. Nekoliko pumpica ulja ili malo balzama protrljajte među dlanovima i nježno umasirajte u lice. Svi proizvodi nakupljeni u porama otopit će se i lice će biti spremno za daljnju njegu. Ovaj korak može činiti veliku razliku u stanju vaše kože i ljeti kada se ne šminkate jer uobičajeni gelovi i pjene za čišćenje lica ne mogu otopiti SPF kreme što dugoročno dovodi do pojave akni i prištića.

Skidanje otopljenih proizvoda gelom ili pjenom

Druga faza čišćenja lica služi kako bismo sa kože skinuli sve ostatke otopljene šminke i krema, ali i uljnog proizvoda. Za tu namjenu uglavnom se koriste gelovi za čišćenje lica ili nježne pjenice, ovisno o tome što vašoj koži više odgovara. Nakon ovog koraka čišćenja lica vaša koža bi trebala biti čista, no ne i isušena.

Parenje lica

Ovaj korak u čišćenju licu dodatno će otvoriti pore prije sljedećeg koraka i tako olakšati temeljito čišćenje. Ovaj korak dovoljno je provoditi jednom u tjedan ili dva, ovisno o tipu kože i vrsti pilinga koji radite. U vodu prilikom parenja možete dodati i eterično ulje i tako si istovremeno pružiti i spa učinak opuštanja.

Piling

Piling je potrebno raditi redovito, a značenje redovito mijenja se ovisno o vrsti pilinga, ali i tipu vaše kože. Kako se koža obnavlja, tako na površini zaostaju odumrle stanice koje često u kombinaciji sa serumom mogu stvarati dodatne probleme s kožom i zato je potrebno redovito raditi piling. Dok masna koža podnosi piling jednom tjednu, kod suhe i osjetljive se ne preporučuje češće od jednom u dva tjedna. Pilinzi mogu biti mehanički, enzimski i kemijski. Svakako su najduže u upotrebi ovi prvi, no nisu uvijek najbolji izbor.

Mehanički pilinzi u sebi sadrže sitne čestice mljevenih sjemenki, kave ili ljuski orašastih plodova i kružnim pokretima se masiranjem kože upravo tim oštrim česticama skidaju odumrle čestice kože. Ovo je najgrublji oblik pilinga i važno je kožu masirati nježno i ne predugo kako ne biste prouzrokovali dublja mehanička oštećenja kože što može stvoriti dodatne probleme.

Enzimski pilinzi možda su najbolji izbor jer se mogu koristiti na svim tipovima kože i uz pravilno korištenje koža će nakon njih biti nježna i meka, ali i temeljito očišćena. Ovdje se radi o enzimima voća koji razgrađuju mrtve stanice. Najčešće dolaze u obliku praha kojem je potrebno dodati vodu i svaki put umiješati svježu pastu kod korištenja. Na licu ih je potrebno ostaviti nekoliko minuta kako bi stigli djelovati.

Kemijski pilinzi sadrže neki oblik kiseline koja pomaže razgraditi mrtve stanice i temeljito dubinski očistiti kožu. Ovaj oblik pilinga je snažan i potrebno je strogo se pridržavati uputa za korištenje proizvoda. Upravo zbog jačine ove vrste pilinga njima se može utjecati na smanjenje ožiljaka, pigmentacija i drugih oštećenja na koži, samo je potrebna izrazita disciplina i strpljivost.

Maska za lice

Nakon pilinga svakako se savjetuje temeljito kožu hidratizirati i nahraniti prije nastavka svakodnevne njege kože. Birajte masku koja neće isušivati lice (kao glinene) sada kada je koža malo osjetljivija. Masku koristite prema uputama proizvođača i za rješavanje problema koji je vašoj koži najizraženiji. Nakon ispiranja maske nastavite sa daljnjom njegom.

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!