UN dijeta

UN dijeta

UN dijeta je postala vrlo popularna zadnjih nekoliko godina, zbog navodnog nedostatka yo-yo efekta vraćanja kilograma. Ako ste mislili da ime dijete potječe od Ujedinjenih naroda, bili ste u krivu. Ime dijete potječe od engleske riječi “un” što bi u prijevodu značilo “ne”. Prema tome, ovakav način prehrane bi se smatrao ne-dijetom (un-diet) zbog toga jer je dozvoljeno konzumiranje svih namirnica. Dijeta se sastoji od 4 dana koji se uvijek ponavljaju u istom slijedu. Svaki 29. dan mora biti “vodeni” dan – dan kada se konzumira samo voda i on mora biti isključivo nakon voćnog dana. Nakon vodenog dana uvijek slijedi proteinski dan. Uzmite u obzir da je svaka dijeta samo način gubitka kilograma, dok je zdrava prehrana način života.

Osnovne karakteristike UN dijete

 • Trajanje dijete je 90 dana
 • Trajno ubrzanje metabolizma
 • Dozvoljeno je konzumiranje svih namirnica
 • Obavezan doručak svaki dan; voće
 • Jedan dan u mjesecu pije se samo voda bez drugih obroka
 • Tijekom 90 dana možete očekivati gubitak od 18-25 kg
 • Svaki dan potrebno je unositi barem 2L tekućine
 • Alkohol je strogo zabranjen
 • Dozvoljeno je konzumiranje kave i čaja ali bez šećera
 • Redoslijed dana ne smije se mijenjati
 • Ukoliko namjeravate ponoviti dijetu, morate uzeti pauzu od barem 90 dana

Plan prehrane

Doručak je uvijek isti. Sastoji se od dvije iste voćke npr. 2 jabuke, 2 naranče ili 2 kruške. Iznimka je banana, ukoliko se odlučite za bananu za doručak, nju smijete pojesti jednu. Umjesto svježeg voća smijete pojesti i šaku suhog voća (8 komada).

PRVI DAN – Proteinski dan

Doručak: 2 jabuke

Ručak: 3 dcl bistre juhe bez rezanaca. Za glavni obrok možete pojesti do 250g kuhanog ili pečenog mesa. Možete jesti i povrće te jednu šnitu integralnog kruga. Salatu smijete jesti u neograničenim količinama, pazeći pritom da u salatu ne stavite više od jedne žlice maslinovog ulja. Ukoliko ne želite meso za ručak, smijete ga zamijeniti sa 3 kuhana jaja. Smijete jesti i ribu.

Između ručka i večere mora proći najmanje 4 sata.

Večera: ponavljaju se namirnice koje ste jeli za ručak, ali bez kruha i juhe. Također, količina koju pojedete za večeru bi trebala biti upola one što ste jeli za ručak. Ako ste za ručak jeli jaja, onda ih trebate jesti i za večeru.

Nemojte zaboraviti popiti barem 2L vode ovaj dan.

DRUGI DAN – Škrobni dan

Doručak: 2 kruške

Ručak: pun tanjur graha (ili riža, slanutak, grašak, krumpir). Dozvoljene su kuhane namirnice samo uz što manje masnoće. Dozvoljeni su i začini npr. sol ili Vegeta. Smijete pojesti šnitu integralnog kruha. Salata je dozvoljena u neograničenim količinama ali uz najviše jednu žlicu maslinovog ulja.

Između ručka i večere treba proći najmanje 3 sata.

Večera: iste namirnice kao i za ručak, ali u količini koja je upola manja od one koju ste pojeli za ručak. Kruh za večeru nije dozvoljen.

Niti ovaj dan nemojte zaboraviti popiti barem 2L vode.

TREĆI DAN – Ugljikohidratni dan

Doručak: 1 banana

Ručak: kuhana tjestenina sa začinima (ketchup je dozvoljen, a tjesteninu preporučujemo integralnu). Ukoliko ne želite tjesteninu možete pojesti pizzu ili slano pecivo iste količine.

Između ručka i večere treba proći najmanje 3 sata.

Večera: slatko! Smijete pojesti 2 manja komada torte ili 3 kolača ili 3 kuglice sladoleda. Za večeru morate obavezno pojesti i jedan red čokolade za kuhanje kako biste dobili energije.

Znate već što slijedi- barem 2L vode i ovaj dan!

ČETVRTI DAN – Voćni dan

Doručak: šaka suhog voća (do 8 komada)

Ručak: svježe voće u neograničenim količinama. Možete jesti i suho voće, te kompote (ali bez šećera).

Pauza između ručka i večera mora biti minimalno 2 sata.

Večera: svježe voće kao i za ručak.

Kao i sve dane do sada, niti danas nemojte zaboraviti popiti barem 2L vode!

29. DAN (jednom mjesečno) – Vodeni dan

Ovaj dan je obavezan i mora se provoditi svaki 29. dan dijete isključivo nakon voćnog dana. Nakon vodenog dana uvijek mora slijediti proteinski dan. Za sva tri obroka danas pijete samo vodu. Smijete piti čaj i kavu, ali bez šećera.

Napomene

Za kuhanje koristite maslinovo ulje (ne više od jedne žlice). Za pripremu salata isto se preporučuje korištenje maslinovog ulja, ali ne više od jedne žlice. Nakon 90 dana dijete, sljedećih 90 dana obavezno je nastavlja za istim voćnim doručkom kao i za vrijeme trajanja dijete. Za ručak i večeru nakon dijete koristi se uobičajena prehrana. Preporučena je redovita tjelesna aktivnost kako za vrijeme trajanja dijete tako i nakon nje. Poslije 8 sati navečer ne biste smjeli jesti.

Prije odlaska na svaku dijetu, pa i ovu, preporučljivo je savjetovati se s vašim liječnikom.

Tijekom dijete zabranjeno je:

 • Mijenjati raspored dana
 • Konzumirati alkohol
 • Preskakati vodeni dan

Jeste li već probali ovu dijetu? Kakva su vaša iskustva?

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o UN dijeti?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Preuzmi besplatni jelovnik za UN dijetu!

Što jesti svaki dan? Donosimo jednostavan jelovnik pripremljen za ispis.

Download jelovnika u PDF formatuDownload jelovnika

Portal Mamin kutak ne sadrži potpune medicinske informacije te je kao takav napravljen isključivo kao izvor dodanih informacija a ne kao zamjena za stručno znanje medicinskog osoblja. Ukoliko imate zdravstvenih problema preporučujemo da se obratite svom liječniku za dodatne stručne informacije i savjete. Rezultati dijeta mogu varirati od osobe do osobe. Procjene gubitka tjelesne mase iznesene u ovom članku su informativnog karaktera.