Naslovnica Dijete za mršavljenje Liposukcijska dijeta: Mišljenja stručnjaka

Liposukcijska dijeta: Mišljenja stručnjaka

Mišljenja stručnjaka kada je liposukcijska dijeta u pitanju su podijeljena. Pobornici dijete tvrde da ona nema negativne posljedice na zdravlje, dok oni koji nisu pobornici liposukcijske dijete tvrde da ona može biti opasna po vaše zdravlje.  

Donosimo mišljenja nekoliko stručnjaka, pa prosudite sami.

“Može doći do kiselosti organizma”

Definitivno sam protiv bilo kakvog isključivanja cijele grupe namirnica u svrhu gubitka kilograma. Takav način prehrane brzo može dati rezultate, ali s obzirom da se osoba neće trajno tako hraniti već će uključiti izbačene namirnice, vremenom će se i kilogrami vratiti.

Navodi se kako je dijeta namijenjena gojaznim osobama bez nekih drugih kroničnih bolesti. Međutim praksa pokazuje kako je gojaznost u pravilu gotovo uvijek praćena hipertenzijom ili hiperlipidemijom ili inzulinskom rezistencijom, a često i kombinacijom.

Ovakav način prehrane definitivno može dovesti do acidoze koja je ozbiljno stanje organizma i nikako se ne bi smjelo olako shvatiti. Svako od nas je individua za sebe pa se individualno treba pristupiti i u načinu hranjenja – ispitati prehrambene navike pojedinca, uzeti u obzir zdravstveno stanje, fizičku aktivnost i stil života.

Samo korekcijom trenutnih navika možemo postići i zadržati ciljanu tjelesnu masu, a pri tome ne narušiti zdravstveno stanje pojedinca – smatra nutricionistica Maja Gradinjac.

“Kronični bolesnici trebaju biti oprezni”

Moram phvaliti  predanost u kreiranju dijete. Gospodin je spojio dobra iskustva postojećih dijeta i dodatno uvrstio komponente za koje zna da mogu doprinijeti smanjenju masnog tkiva.

Kao dijetetičar oprezna sam u preporukama pacijentima koji uz pretilost imaju kronične dijagnoze. Glukomanana daje osjećaj sitosti ali treba biti oprezan kod pacijenata koji su na oralnoj terapiji po osnovi kronične bolesti. Isto tako je važna količina namirnica  životinjskog porijekla da se ne bi opteretili bubrezi. Zalažem se da svaka dijeta treba biti predočena liječniku te pacijent treba ipak imati njegovu suglasnost.

Toplo se nadam da će u ovoj dijeti brojne osobe pronaći rješenje problema viška  kilograma  i to na način da će biti zadovoljniji i zdraviji – smatra dijetetičar i nutricionistkinja Olja Martinić.

“Dodaci prehrani su dobrodošli”

Dijeta sadržava veliki broj namirnica koje kisele organizam, za što nisu krivi samo šećeri nego i meso kao i određene žitarice. Također je prisutan manjak vlakana koji su nužni za pravilnu probavu, a masti su ovdje faktor koji stvara osjećaj sitosti, ali istovremeno oštećuju jetru. Kao nedostatak vidim to što nema dovoljno minerala i vitamina.

U pravilu jesam za aminokiseline jer su zdrave za mozak, koncentraciju i sprječavaju propadanje mišića, dapače prihvaćam ih kao dodatak prehrani jer su vrlo bitna kod ovakvih dijeta.

Pozitivna strana je ta da je autor iz dijete u potpunosti izbacio šećere, koji nam u prehrani uopće nisu potrebni. Ova dijeta je u redu, ali ne na dugotrajne staze – u suprotnom može doći do plaka na krvnim žilama, visokog kolesterola i masne jetre – kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

“Još jedna pomodarska dijeta, kao i mnoge dosad!”

Zapravo je liposukcijska dijeta u svojim osnovama jedan od oblika LCHF, keto ili Paleo načina prehrane. Ne mogu reći da je to išta novo u ponudi, osim pojedinih dodataka vezano za trajanje same dijete.

Općenito, naziv dijeta smatram pogrešnim, jer bi svaki princip prehrane osim svog primarnog cilja (mršavljenje, debljanje) trebao imati i onaj dugoročni glavni cilj, a to je usvajanje zdravih navika. Pozitivno je da liposukcijska dijeta promovira unos kvalitetnih i nutritivno bogatih namirnica. A negativno je da se jedan način prehrane prepisuje svima kao idealan, jer to nikako ne može biti. Također, općenito sam protiv izbacivanja pojedinih grupa namirnica, bez valjanog razloga.

Svaki plan prehrane (dijeta) treba biti prilagođen individualnim potrebama, ali i načinu života, dostupnim namirnicama, budžetu i navikama. On mora biti održiv dugoročno, jer jedino tako će postići svoj glavni cilj, a to je podrška zdravlju. Tako da u konačnici i ovu dijetu smatram pomodarskom i novim hitom kao i one koje su joj prethodile – smatra Katarina Zupančič, dipl.ing. prehrambene tehnologije i nutricionist.

“Fraza ‘10 kg za 10 dana’ je čisti marketing!”

Kada po strani ostavimo sve reklamne tvrdnje, a njih ima mnogo, liposukcijska prehrana se predstavlja kao drugačije vođena proteinska dijeta. Vremensko ograničenje i bombastične tvrdnje (10 kg za 10 dana ili slično) naravno jesu dio marketinga, ipak fiziološki znamo granice mogućnosti tijela da troši masno tkivo. Također, iz napredne dijagnostike znamo da tijelo u početku rigorozne dijete otpušta vodu, kao i to da je masti nemoguće „topiti“ bez tjelesne aktivnosti.

Samim izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane, tijelo neće jednostavno uzeti drugi nutrijent (masti) i trošiti tako da mršavimo, već će se adaptirati na nametnuto uskraćivanje ketogenim odgovorom. Dugoročno, to nije uravnotežena prehrana, nije održiv rezultat (kada se vrate ugljikohidrati na jelovnik, to obično ide s kamatama u kilogramima), a izbacivanje ugljikohidrata iz jednadžbe, ma koliko efektno i jednostavno zvučalo, nije samo po sebi dobro niti psihološko ni metaboličko rješenje.

Danas nutricionizam na temelju dijagnostike određuje na biokemijskoj razini, koje namirnice tijelu odgovaraju, a s kojima ima problema, te se tako na dijagnostici temeljenom probiru može skrojiti prehrambeni model koji točno odgovara toj osobi.

Intolerancija hrane je pojava koja zahvaća gotovo svaku drugu osobu u prosjeku, ali eliminacije jednog dijela intolerantnih namirnica poput glutenskih žitarica, nije odgovor za sve. Sjetimo se, jedno odijelo ne odgovara svima. Rješenje je u pravilnoj zamjeni i nutritivno uravnoteženom pristupu, koji mora biti zasnovan na kompletnom rješenju – dakle, vježbanje, psihološki pristup i prehrana kao temelj svega – kaže Branimir Dolibašić.

“Uz ovakve ‘revolucionarne’ dijete čudim se da svi nakon 30 dana nismo supermodeli!”

„Svake godine izlazi jedna dijeta koja je „revolucionarna“, briše kilograme kao rukom odnešene, druga vas pomlađuje i to bez vježbanja i bez muke, ostajemo lijepi, vitki i mladi zauvijek.

Čudno kako onda svi za 30 dana nismo supermodeli. Za dobro i zdravo tijelo potrebna je promjena stila života, a ne dijeta koja traje 30 dana: stalna uravnotežena i raznovrsna prehrana i stalna tjelesna aktivnost – donose stalne promjene i bolje zdravlje. I to je znanstveno dokazano.

Nažalost, nigdje ne piše ništa detaljno o tjelesnoj aktivnosti, a prema količini proteina koja se konzumira, nisam sigurna da je adekvatna za ljude koji su skloni bubrežnim tegobama, niti je preporučljiva za dulji period vremena. Kako svaka medalja ima dvije strane, dobar segment dijete je da se ograničava unos ugljikohidrata, ali ne treba ih nikad u potpunosti izbaciti.

Naime, uz vrstu ugljikohidrata uvijek je bitan faktor kada ih se unosi (ujutro, navečer) što ovisi o stilu života i cilju kojeg želimo postići i termičke obrade koja prethodi konzumaciji ugljikohidrata: npr. pohano nije preporučljivo, pogotovo ako se radi u biljnom ili suncokretovom ulju zbog nastanka raznih štetnih spojeva, između ostalog i trans masnih kiselina, koje djeluju pro-upalno na organizam.

Svjetska Zdravstvena Organizacija je pred dvije godine upozorila na konzumaciju i crvenog i procesiranog crvenog mesa, te njihovu učestalost direktno povezana za malignim oboljenjima, a ovdje ga za preporuku ima u pretjeranim količinama.

U tom pogledu, biokemijski gledano, liposukcijska dijeta podsjeća i na Atkinsonovu ili LCHF prehranu, iako je LCHF prehrana znatno bogatija raznim povrćem, čega u jelovnicima liposukcijske dijete iz viđenog znatno nedostaje.

Zaključak je da će se brzi rezultati ovime vjerojatno postići, međutim, koja je cijena takvog postupka na organizam, te kako nastaviti život nakon što smo 30 dana bili na rigoroznoj dijeti. Koji je sljedeći korak? Nastaviti? Povratak na staro opet radi šok za metabolizam, pa onda jedina mogućnost ostaje krenuti sa uravnoteženom, raznovrsnom prehranom i stalnom tjelesnom aktivnosti.

Onda se možemo zapitati čemu nam je ovaj predkorak uopće trebao – mišljenja je Diana Gluhak Spajić mag.nutr.

Preporučeni sadržaj

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Portal Mamin kutak ne sadrži potpune medicinske informacije te je kao takav napravljen isključivo kao izvor dodanih informacija a ne kao zamjena za stručno znanje medicinskog osoblja. Ukoliko imate zdravstvenih problema preporučujemo da se obratite svom liječniku za dodatne stručne informacije i savjete. Rezultati dijeta mogu varirati od osobe do osobe. Procjene gubitka tjelesne mase iznesene u ovom članku su informativnog karaktera.