Dijeta 10 posto

Dijeta 10 posto

Dijeta 10 posto nije klasična dijeta. Kako se svako mršavljenje u kratkom roku smatra nezdravim, dijeta 10 posto promovira gubitak 10% tjelesne težine u periodu od 3 tjedna. Dijeta je striktna kada govorimo o dozvoljenim namirnicama, ali zato možete jesti kada god želite. Smijete ju ponavljati, ali između 3-tjednih ciklusa morate uzeti pauzu od barem 20 dana. Dijeta se sastoji od 4 faze.

Osnovne karakteristike dijete 10 posto

 • Naglasak na zdravoj prehrani
 • Cilj je promjena životnog stila
 • Uzimanje obroka samo kada ste stvarno gladni
 • Ne smije se jesti ispred TV-a ili računala
 • Potrebno 30 minuta lagane svakodnevne fizičke aktivnosti

Plan prehrane

Kako biste izračunali koliko kalorija dnevno smijete unijeti u organizam, vaš broj kilograma pomnožite sa 25. Ukoliko npr. imate 100 kilograma, pomnožite 100 sa 25 i dobit ćete 2500 – dakle dnevno smijete unijeti 2500 kalorija. Tijekom dijete smijete piti kavu i zeleni čaj. Preporuča se i unos barem 2L vode dnevno.

PRVI TJEDAN

Ponedjeljak: smijete jesti svo kuhano ili svježe povrće i svježe salate, bez ograničenja. Možete koristiti sol i začine, a od ulja dozvoljeno je samo maslinovo ulje.

Utorak: meso ili riba. Smijete jesti bilo koju vrstu mesa, premda je uvijek bolje odabrati piletinu ili puretinu umjesto npr. svinjetine. Meso ne smije biti pripremljeno na masnoći, pa se stoga preporuča kuhano meso. Smijete čak jesti i hrenovke ili šunku no puno bolji izbor bi bio kuhano meso.

Srijeda: palenta (žganci) ili riža. Možda vam ovo ne zvuči ukusno, no obrok smijete začiniti sa malo soli, vegete i maslinovog ulja.

Četvrtak: poznat kao mliječni dan. Dozvoljeni su sirevi i jogurti. Od jogurta se preporuča tekući jogurt ili acidofil. Ne preporučuju se voćni jogurti zbog veće količine šećera koje sadrže. Kod sireva, uvijek je bolji izbor svježi posni sir nego masni polutvrdi.

Petak: kuhana jaja. Smijete iz začiniti kako volite. Dozvoljeno je (premda ne i preporučeno) pojesti pečena jaja, ali onda ocijedite mast. Koristite maslinovo ulje.

Subota: voćni dan. Smijete jesti svježe i kuhano voće (kompoti bez šećera). Suho i orašasto voće je dozvoljeno ali u manjim količinama. Dozvoljen je i svježe cijeđen sok bez šećera (ne kupovni) premda se savjetuje da umjesto soka ipak nešto pojedete.

Nedjelja: proteini. Smijete jesti sve vrste mesa osim pohanog. Preporuka je uvijek odabrati piletinu ili puretinu prije npr. svinjetine. Meso ne smije biti pohano, preporuča se kuhano meso. Ukoliko niste ljubitelj mesa, možete jesti kuhanu ribu.

DRUGI TJEDAN

Ponedjeljak: kuhano meso i povrće. Ukoliko ne volite meso možete pojesti ribu. Niti meso niti riba ne smije biti pohano. Bitno je napomenuti da obrok ne smijete miješati sa krumpirom, rižom ili mahunarkama.

Utorak: isti obroci kao i prethodni dan (meso i povrće).

Srijeda: riža s povrćem.

Četvrtak: mliječni dan. Smijete jesti i priloge poput jaja, salata i voća.

Petak: jaja. Smijete kombinirati s raznim prilozima kao što su voće, jogurti i salate.

Subota: voće i samo voće. Ne smijete miješati ništa drugo. Ista pravila vrijede za ovaj dan kao i za voćni dan iz prvog tjedna.

Nedjelja: meso sa povrćem. Ne smijete miješati sa krumpirom, rižom ili mahunarkama. Ukoliko ne volite meso, možete pojesti ribu. Ne smije se pohati!

TREĆI TJEDAN

Prehrana u trećem tjednu je ista kao i prehrana u prvom tjednu, uz jednu iznimku – nema ograničenja od 25 kalorija po kilogramu. I dalje vrijedi pravilo da ne smijete pohati hranu, niti miješati meso s mahunarkama, krumpirom ili rižom. Nemojte zaboraviti popiti barem 2L tekućine dnevno (voda, nezaslađeni čaj ili kava).

ČETVRTI TJEDAN

Cilj ove faze je održavanje tjelesne težine. Ukoliko namjeravate ponoviti dijetu, onda bi ova faza trebala trajati najmanje 20 dana. Ako nemate ideje što jesti u ovoj fazi, donosimo par prijedloga:

 • svježe voće (može i kuhano bez šećera, a suho u manjim količinama)
 • kuhano i svježe povrće
 • riža ili žganci(palenta) sa malo maslinovog ulja
 • sirevi(posni) i jogurti
 • izbjegavajte masna jela
 • mliječni proizvodi sa jajima, salatama i voćem
 • meso i riba (ne smiju biti pečeni na masnoći)
 • pijte puno tekućine (barem 2L dnevno)
 • ukoliko možete, nemojte kasno večerati

Preporučljivo je i dalje nastaviti sa svakodnevnom fizičkom aktivnošću u trajanju od barem 30 minuta.

Napomene

Prije odlaska na svaku dijetu, pa i ovu, preporučljivo je posavjetovati se s vašim liječnikom.

Tijekom dijete zabranjeno je:

 • Pohanje mesa

Jeste li već probali dijetu 10 posto? Kakva su vaša iskustva?

Osvoji vrijedne nagrade!

Svaki mjesec Mamin kutak za tebe priprema brojna iznenađenja i poklone! Želiš znati kada imamo darivanje? Unesi svoje podatke i obavijestit ćemo te čim prije!

Misliš da znaš sve o dijeti 10 posto?

Odigraj brzi kviz znanja, odgovori točno na sva pitanja i možda baš tebe čeka nagrada!

Zaigraj kviz znanja!

Portal Mamin kutak ne sadrži potpune medicinske informacije te je kao takav napravljen isključivo kao izvor dodanih informacija a ne kao zamjena za stručno znanje medicinskog osoblja. Ukoliko imate zdravstvenih problema preporučujemo da se obratite svom liječniku za dodatne stručne informacije i savjete. Rezultati dijeta mogu varirati od osobe do osobe. Procjene gubitka tjelesne mase iznesene u ovom članku su informativnog karaktera.